Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Eskil Fagerström: Malmös mest fängslande byggnad blir hyresrättsväsende

Anstalten på Kirseberg säljs nu – nästan kriminellt billigt för ett livstidsboende med stängd planlösning.
Häromdagen blev det klart. MKB köper Kirsebergsanstalten och bygger om den till lägenheter. 250 stycken i kvarteret Kåkfararen.
Bostadsbolaget har anhållit om att få börja verkställigheten omedelbart, med påföljden att bygget kan komma att gå cellsynt snabbt. Lägenheterna kommer att slutföras stötvis.
Läs mer:Kirsebergsanstalten säljs till MKB för 50 miljoner – ska bli bostäder
För dig som nu blir gripen av möjligheten att flytta in i den gamla anstalten, gäller det att inte vila på lagarna, utan snabbt anmäla ditt intresse. Det är med andra ord brottom. Vad blir då bytet för den som flyttar in? En hel del, ryktas det.
Huset har haft en enda ägare och har vårdats ömt, och mycket kraft har lagts på isoleringen.
Växtligheten på rastgården i trädgården har gallrats regelbundet, och nu prunkar tjyviga grenar över gräsmattorna. I de gamla straffrabatterna frodas bovvete och Kris-mynta.
Utanför fönstret finns en fängslande blandning av gammalt och nytt, där gamla detaljer omsorgsfullt internerats i landskapet. I föreningen finns också gemensamhetslokaler för den som lastpallar med sådana aktiviteter och ett tjallrum för föreningens eget fotbojslag. Perfekt för dig som vill träna straff eller slå en volta.
Planlösningen i de gamla cellerna kommer att att bli rymling, med frilagda brottsbalkar i alla rum. Även om arkitekterna ännu inte plitat ner sina ritningar – de filar ännu på detaljerna – väntas kåken bli intagande.
Kvartarna finns upplagor om två till fyra celler, alla med häkt i tak. Intjack för bredband finns i alla rum och gott om garderober som kan rymma allt ditt gods – om du känner för att bunkra.
Materialen blir genomgående klass 1: pröjsade fönster, tjackade trägolv och gedigna, väggfasta britsar. I hallen finns det praktiska skjutjärnsdörrar, som snabbt slussar ut dig i samhället. Och i barnkammaren kan familjens egna små värstingar leka kurra-gömma på obestämd tid.
På livstidsboendet Kirseberg finns helt enkelt det mesta, både för dig som gillar att sitta inne och för dig som hellre försöker ta dig ut. Som det står i broschyrerna: "Bo på Kirseberg - här kommer du att känna dig omhändertagen".
Låter det lockande? Känner du dig redo för en visitering?
Besökstider för visning är udda tisdagar mellan klockan 10 och 11 och måste anmälas i förväg. Och glöm inte att be banken om ett rånelöfte.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Kirsebergsanstalten
Gå till toppen