Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Respirator till kuvös slutade fungera i hiss

När ett nyfött barn skulle transporteras i kuvös till operationsavdelningen stötte vårdpersonalen i en tröskel på väg in i hissen. Då slutade respiratorn att fungera.

Det var i mars förra året som en respirator monterad på en transportvagn helt slutade fungera under en transport till operation. Barnet i kuvösen ventilerades direkt med Neopuff, en mobil respirator, och påverkades därför inte. Enligt anmälan till till Ivo kunde händelsen ha inneburit fara för barnets liv. Under transporten fick även flera i personalen elektriska stötar.
När patienten kördes in på operationsavdelningen kunde narkosläkaren starta respiratorn igen utan problem. Men det var inte första gången problem uppstod vid användning av transportvagnen. Ett år tidigare hade en annan respirator slutat fungera i samma hiss och ytterligare två år tidigare så hade en tillkopplad kuvös blivit elektriskt uppladdad.
Skånes universitetssjukhus har gjort en medicinteknisk undersökning av transportvagnen och transportrespiratorn. För att undvika kommande problematik har de tillverkat gummiunderlägg för att motverka vibrationer, jordat systemet samt tillverkat och och monterat en släpande metallkedja för att hindra att vagnen blir statiskt uppladdad via sina hjul mot golvet.
Leverantören hänvisar till att apparatloggen inte har visat några problem som har orsakat störningen. Skånes universitetssjukhus anser att leverantören bör ta fram en antistatisk lösning för sin produkt.
Gå till toppen