Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ygeman: Vi är beredda att sätta in åtgärder vid gränsen

Regeringen följer utvecklingen noga och är beredd att vidta nödvändiga åtgärder.
Det beskedet ger inrikesminister Anders Ygeman (S) kring den moderata kritiken mot bristfälliga svenska gränskontroller i Malmö och Helsingborg.

"Vi är beredda att vidta nödvändiga åtgärder", säger inrikesminister Anders Ygeman (S) om den kritik som Moderaterna nu riktar mot att bara varannan resenär vid Öresund blir föremål för gränskontroll.Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Moderatledaren Anna Kinberg Batra varnade i en intervju med Sydsvenskan och HD för att Sverige snart kan bli föremål för en ny kraftig flyktingvåg. I det sammanhanget ser hon det som oroväckande att regeringen avskaffat id-kontrollerna på Kastrup och i Helsingör – och att bara varannan resenär granskas vid gränskontrollerna vid Lernacken, Hyllie station och Helsingborgs hamn.
– Sedan gränspolisen själv slagit larm, måste vi ta deras brister på mycket stort allvar. Gränspolisen måste ju få de resurser som krävs för att upprätthålla kontrollerna vid Öresund, sade Anna Kinberg Batra.
Läs också Moderatledaren varnar för ny kraftig flyktingvåg till Sverige
Inrikesminister Anders Ygeman har tidigare lovat att gränskontrollerna vid Öresund ska bli "hundraprocentiga", men ger inte mycket för moderatledarens kritik.
Han avvisar Anna Kinberg Batras invändningar som föga trovärdiga med tanke på "att Moderaterna inte ens orkade rösta för id-kontroller när det var som mest flyktingar till Sverige."
Enligt inrikesministern framförde Moderaterna dessutom en liknande varning för ökande flyktingströmmar när id-kontrollerna togs bort den 4 maj.
– Men resultatet blev det omvända, antalet flyktingar minskade och har legat på en jämn nivå sedan dess, framhåller Anders Ygeman.
Han ser dock med stort allvar på flyktingsituationen på Medelhavet och i södra Europa och skriver i en skriftlig kommentar att regeringen "är beredd att vidta nödvändiga åtgärder".
Om detta innebär att regeringen är redo att återinföra id-kontrollerna på dansk sida av Öresund eller att förstärka gränskontrollerna på svensk sida av Sundet framgår dock inte.
På en följdfråga om vad Ygeman avser med "nödvändiga åtgärder" ger hans pressekreterare Miriam Abu Eid bara ett kortfattat svar:
– Ja, det beror väl på vilka åtgärder som skulle behövas vid det eventuella tillfället.
Personalbrist gör att gränskontrollerna vid Lernacken, Hyllie station och Helsingborgs hamn just nu bara är 50-procentiga, inte 100-procentiga som regeringen lovade i våras.Bild: Johan Nilsson/TT
Gå till toppen