Åsikter

Läsartext: Flaggorna på avslutningen blir symbol för en vi-mot-dom-mentalitet

Nationsflaggor kan få en etnisk innebörd, skriver Atalay Oral.Bild: BERTIL ERICSON
Sverige har gjort relativt väldigt mycket för att omstöpa sig själv från en etnisk stat till en icke-etnisk sådan. Detta innebär att symboler som den svenska flaggan inte är symboler för etnisk svenskhet, utan en symbol för alla i Sverige. Det blir en symbol för ”oss”.
Läs mer:Flaggförbud eller fri flaggning – Malmös gymnasieskolor är splittrade
När Sverigedemokraterna började få en ökad medial uppmärksamhet så kritiserades de för att vara rasister. En video som dök upp i detta sammanhang var en video på ungdomar som skrek ”Sverige åt svenskarna”. Premissen att Sverige tillhör endast de med etniskt svenskt påbrå är rasistisk. Något sådant innebär att en grupp i samhället har mer ”rätt” till Sverige än andra på grund av sin etnicitet. Detta är en väldigt kontroversiell idé som bemötts med starkt fördömande i Sverige.
Men Malmös studenter har anammat ”Sverige åt svenskarna”-mentaliteten. Varje år, sedan jag kan minnas, så viftar majoriteten av Malmös studenter med invandrarpåbrå på icke-svenska flaggor när de åker på sina flak.
Till exempel så är den kroatiska flaggan den formella flaggan för Kroatien. Den representerar alla medborgare som bor i Kroatien. Men malmöiten med kroatiskt påbrå viftar inte med den kroatiska flaggan för att visa att hennes föräldrar är födda inom Kroatiens gränser. Nej, hon gör det för att visa sin kroatiska etnicitet. Den formella flaggan blir en etnisk symbol. Alltså äger etniciteten flaggan.
Läs mer:Flaggförbudet utmanar människans inneboende identitet som flockdjur
Den svenska flaggan får också en etnisk innebörd. Etniska svenskar har ingen annan flagga än den svenska. Därför blir det en symbol för etnisk svenskhet när det är endast etniskt svenska studenter som bär på den. Men den blir endast det på grund av att invandrarstudenter använder flaggor på ett sätt som sätter etniska gemenskaper över medborgerliga.
Alla flaggor är diskriminerande. Den svenska flaggan symboliserar endast svenska medborgare. Men den diskriminerar ingen utifrån etnicitet, alltså ingen inom vår gemenskap. Men det gör ”Sverige åt svenskarna”-mentaliteten. Och samma mentalitet bekänner sig många invandrarungdomar till genom att vifta på etniska flaggor.
Vad som ska symbolisera vår gemenskap är glasklart. Antingen den skånska eller den svenska flaggan. Andra länders flaggor är endast ett uttryck för ”Sverige åt svenskarna”-mentaliteten. Den svenska flaggan är motpolen mot denna mentalitet. Den är allas.
Den skånska är dock bara vår!

Atalay Oral

Atalay Oral är född och uppvuxen i Malmö och är student på Lunds universitet där han pluggar statsvetenskap. Han hoppas bli gymnasielärare i Malmö.
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen