Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kävlingebostäder kritiseras av Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket riktar kritik mot Kävlinges kommunala bostadsbolag KKB fastigheter. Det brister i den sociala arbetsmiljön och det saknas rutiner för att hantera kränkande särbehandling.
– Vi har hittat ett antal brister som vi ställer krav på att arbetsgivaren ska åtgärda, säger Peter Johansen på Arbetsmiljöverket.

KKB Fastigheter i Kävlinge kommun, med 44 medarbetare, äger och förvaltar de kommunala bostäderna. Sedan september förra året har bolaget också tagit över förvaltningen av de allmännyttiga fastigheterna, som skolor, förskolor och sporthallar.
Det var i mitten av juni som Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion av arbetsmiljöarbetet på KKB fastigheter, med fokus på den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Arbetsmiljöarbetet behöver förbättras, skriver Arbetsmiljöverket som nu riktar kritik med krav på åtgärder inom flera områden.
Bolaget brister i den organisatoriska och den sociala arbetsmiljön. Bland annat har sammanslagning av enheter som nyligen gjorts skapat oro och stress hos personalen, något som kan leda till hälsorisker, skriver verket. Även om en del åtgärder har gjorts, behöver bolaget jobba mer med dessa frågor.
– Bristerna är allvarliga, annars hade vi inte ställt kraven, säger Peter Johansen, tillförordnad tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket, region Syd.
KKB har inte heller tydligt klargjort att kränkande särbehandling inte accepteras i verksamheten. Det saknas också rutiner för att hantera situationer med kränkande särbehandling. Andra brister som verket anmärker på är att bolaget inte har gjort riskbedömningar för alla faktorer som påverkar arbetsmiljön, inte heller tydligt fördelat arbetsmiljöuppgifterna inom organisationen.
Mats Åsemo vd för KKB.Bild: Ulf Sundberg
KKB:s vd Mats Åsemo säger att en av förklaringarna till arbetsbelastningen är att KKB förra året även tog över förvaltningen av de samhällsnyttiga fastigheterna, vilket har påverkat arbetsmiljön och personalens mående, menar han. Han säger också att bolaget jobbat med en del av de punkter som det nu riktas kritik mot, men att mer behöver göras.
– Det är bra att man får synpunkter på vad som behöver förbättras. Det visar på att det är en del saker som vi behöver jobba på.
Mats Åsemo menar att det inte finns problem med kränkande särbehandling i organisationen.
– Så vitt jag vet förekommer ingen kränkande särbehandling, utan Arbetsmiljöverket vill att vi förtydligar våra rutiner och uppdaterar vår policy kring hur dessa frågor ska hanteras, säger han.
Om bolaget inte åtgärdar problemen kan det bli beslut om föreläggande eller förbud. Bolaget har till den första oktober på sig att svara.
– Det är alltid allvarligt när något kommer med synpunkter, detta måste rättas till snarast. Punkterna kommer att åtgärdas, säger Mats Åsemo.
Gå till toppen