Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Ola Tedin: Lag och rättvisa snöper polska högsta domstolen.

Demonstrationer mot det styrande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisas (PiS) hårdnande grepp om samhället genomfördes hösten 2016 i 19 polska städer.Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Polens högernationalistiska regering under partiet Lag och rättvisa (Pis) har tagit ytterligare ett steg mot auktoritärt styre. Sent på natten mot torsdagen lades en proposition om långtgående förändringar i rättsväsendet. Går lagen igenom, vilket den förväntas göra då Pis har egen majoritet i parlamentet, kan regeringen upplösa landets högsta domstol och ersätta dess femton domare med nya, mer följsamma, kandidater.
"Politiseringen av domstolsväsendet har inletts. Det är så här västerlandets fall faktiskt ser ut", skrev historikern och författaren Anne Appelbaum på Twitter.
Hennes uttalande kan tyckas en smula överdrivet. Men att regeringen i ett EU-land monterar ner sin självständiga domarkår är anmärkningsvärt. Polens nationalistiska högerregering har tidigare också genomfört förändringar inom de statliga radio- och tv-kanalerna för att förmå rapporteringen att bli mer följsam gentemot landets styre.
Utvecklingen är lika oroväckande som ironisk. Det polska motståndet mot kommunismen var avgörande för omvälvningarna som ledde till Berlinmurens öppnande och Sovjetunionens fall. Att den förre solidaritetsledaren och fredspristagaren Lech Walesa, av nuvarande försvarsministern Antoni Macierewicz, offentligt kallats för "förrädare" visar hur dagens regim tar avstånd från det frihetsideal som befriade inte bara Polen utan en halv kontinent.
Tillsammans med bland annat Ungern har Polen utmärkt sig för en ogenerös hållning gentemot den pågående flyktingkrisen i Europa. De båda länderna har också tagit flera resoluta steg i auktoritär riktning som man annars skulle kunna tro att östra Europas ledare – av uppenbara historiska skäl – skulle bli de sista att ta.
När Polen nu – på laglig väg – avskaffar ett fristående rättsväsende och öppnar för en politiserad domarkår är det måhända inte början till västerlandets fall.
Men väl på det polska.
Gå till toppen