Wimans blogg

Max Wiman: Returen mot Vardar kan sätta agendan för hela säsongen

Dagen efter-tankar om en sommar som kan ge baksmälla.

Olof Persson, Lasse Nielsen och Teddy Bergqvist - ansiktsuttrycken säger det mesta.Bild: PETTER ARVIDSON
Malmö FF satte sig i en på många sätt prekär situation med 1-1-resultatet mot Vardar Skopje. Hur man än räknar ligger MFF under när matchen börjar där nere.
Det gäller att inte sätta en fot fel på vare sig på vägen dit eller där för att ta sig ur det greppet.
Låt oss ta det lite grand i olika delar.
Redan på lördag möter MFF Sirius i allsvenskan och jag har tidigare tjatat om att använda truppen optimalt.
I det här läget är den tunn, då i alla fall jag inte skulle ta minsta riksker med skadade spelare som Behrang Safari och Alexander Jeremejeff. Spel för Markus Rosenberg är uteslutet.
Många med mig ser det nog efter Vardarmötet som självklart att låta Magnus Wolff Eikrem och Mattias Svanberg starta. Båda behöver speltid, båda klev fram och gjorde skillnad.
Samtidigt ska man i alla fall i fallet Eikrem inte slita 90 minuter på honom. Han har spelat väldigt lite matcher.
Kingsley Sarfo blir en nyckelperson på flera sätt. Har fått bekräftat av MFF:s sportchef Daniel Andersson att all pappersexcersis är avklarad, han är speklar trots att transferfönstret öppnar först på lördag (för allsvenskan, inte aktuell mot Vardar).
Han är en spelare som inte är ”sårad” av Champions League-kvalinsatsen, han är förstås enbart motiverad. Ser honom kanske som släpande forward bakom Jo Inge Berget i den matchen.
För i min värld är det lika självklart att låta Pawel Cibicki vila. Det känns som ett måste med tanke på den formsvacka han uppenbarligen har. Gäller nog även Erdal Rakip. Men åtminstone Cibicki ska naturligtvis få speltid mot slutet, man kan alltid hoppas på någon effekt mentalt av att startplatsen inte är given.
Allt som görs måste ha målet att få dubbla effekter, Vardarmatchen är så otroligt viktig att – vilket jag vet många hatar att höra – MFF får vara beredda på att ta en risk, att Siriusmatchen ”offras”, trots att det är tabelltrean man möter.
Återigen – inget roterande för roterandets skull, men för att få ut optimalt av truppen och i det här fallet gäller det framför allt Vardarmatchen.
Jag förutsätter att Johan Wiland fortsätter i målet även om Johan Dahlin blir spelklar. Det är nämligen inte självklart, då det danska förbundet är inblandat här också och delar av det praktiska kring transfern faktiskt därför måste ske på tidig lördag.
Returmatchen där nere i värmen – som dock ser ut att dämpas något – blir naturligtvis än svårare än matchen i Malmö. MFF måste gå mycket framåt, Vardar har bevisligen ett par offensiva hot och har förmågan att trasa sönder, maska, provocera och kommer att offra allt när nu när de i högsta grad ser möjligheten.
Följer man flödena i sociala medier, så är nog de allra flesta som följer MFF överens om att både Magnus Wolff Eikrem och Mattias Svanberg ska starta i den matchen med gårdagen som utgångspunkt. Kan vara så att Magnus Pehrsson inte ska fästa för stor vikt hur det ser ut mot Sirius, utan våga följa den tanken. Båda gjorde så stor skillnad att det inte kan negligeras.
Vikten av att Behrang Safari är okej till den matchen kan inte nog betonas, även Alexander Jeremejeff kan – trots mina generella tvivel – vara viktig som bollmottagare där. Men här är ju allt bara spekulationer i nuläget.
Jag hade nästan oavsett fysisk status satt Markus Rosenberg på bänken som ersättare mot Vardar. Inte för att spela, utan för att sprida sin karisma och påverka laget. Att offra en annan ersättare längst ut på bänken borde inte vara ett problem.
Vad blir konsekvenserna av ett fullt möjligt uttåg ur Europaspelet redan på tisdag?
De kan bli väldigt stora.
Det kan bli svårt att behålla spelare med utgående kontrakt, även om MFF kan sätta hårt mot hårt. Se till exempel på Yoshimar Yotun och Jo Inge Berget som båda pratar om att de gärna vill ha en Europahöst i Malmö. Enbart allsvenskan föder andra tankar, garanterat.
Fönstret står vidöppet under oroväckande lång tid i det perspektivet. Ju längre MFF går i Europa, desto mindre blir öppningen där om spelare väntar.
Det kan bli svårare med värvningar, svårare att locka spelare. Attraktionskraften sjunker om man vill upp på en riktig finhylla, spelare tänker även i korta perspektiv. Enbart allsvenskan är inte lika spännande.
Ekonomiska avvägningar blir svårare. Vi är många som tycker att en tung målgörarvärvning behövs – men är den värt priset för bara allsvenskt spel? Som det ser ut är mitt svar ja.
Hur påverkas motivationen i allsvenskan vid ett tidigt europauttåg? Det hjälper inte att supportrars mantra är att allsvenskan är viktigast. Spelare tänker inte riktigt så. Jämförelsen är udda, men se hur Rosengård reagerade efter uttåget mot Barcelona – både spel- och truppmässigt.
Hur påverkas Markus Rosenbergs känslor och eventuella motivation för att köra ett år till? Knappast positivt. Även om han vet vad allsvenskan betyder och ger allt, är den stora scenen ändå hans och ger kickar.
Hur man än vänder och vrider på det så kommer tisdagen att bli en ödesdag för MFF-säsongen. Faktiskt – med tanke på att kassakistan ändå är så välfylld – mer sportsligt, både på kort och lång sikt, än ekonomiskt.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: CL-kvalet 2017: MFF–Vardar 1-1
Gå till toppen