AnnonsIca Malmborgs

90 procent av alla plastpåsar används bara en enda gång

I genomsnitt använder varje person runt 200 plastbärpåsar per år. Varje gång vi handlar ett plagg, en vara eller köper mat i livsmedelsbutiken brukar en eller flera påsar följa med hem. Ofta är livslängden kort och undersökningar visar att 90 procent av alla plastpåsar bara används en enda gång. Det är ett stort slöseri med naturresurser och dessutom riskerar plasten att sluta sina dagar i haven där de gör stor skada.

Plast i hav, sjöar och vattendrag är ett växande miljöproblem och det uppskattas att 70 procent av den totala mängden plast i Östersjön består av plastbärkassar och flaskor av plast. På en global skala är problemet enormt: ungefär 269 000 ton plast flyter runt i världshaven.

EU arbetar aktivt för att vända trenden och i Sverige trädde en ny lag i kraft den 1 juni i år. Målet är att minska antalet plastpåsar till 90 per person och år senast den 31 december 2019. Den 31 december 2025 ska antalet ha reducerats till 40 påsar per person och år.

Nya regler kring plastpåsar

Den nya lagen innebär att alla handlare måste informera sina kunder om hur plastpåsarna påverkar miljön. Exakt hur informationen ska spridas är upp till varje handlare att själv bestämma. På ICA Malmborgs i Malmö och Lund var man tidigt ute.

Redan 2015 började Malmborgsbutikerna se sig om efter miljövänliga alternativ till de traditionella plastpåsarna. Valet föll på kassar som tillverkas av 80 procent återvunnen plast och som dessutom har ett miljövänligt tryck.

– En plastpåse behöver inte tvunget tillverkas av nyplast förklarar Jerry Rosengren, handlare på ICA Malmborgs Mobilia. Plast är en kretsloppsråvara som kan återanvändas många gånger om. I vårt land är både privatpersoner och företag duktiga på att källsortera, den gamla plasten tvättas och kan förvandlas till nya påsar.

Enligt Jerry Rosengren finns det egentligen ingen plast som är helt miljövänlig. All plast påverkar miljön, mer eller mindre. Det gäller dock att välja det mest miljövänliga alternativet.

– Vi som handlare kan göra två saker: Vi kan försöka minska antalet sålda kassar och vi kan se till att de kassar som säljs belastar miljön så lite som möjligt.

Välj en annan sorts påse

Det finns många alternativ till plastpåsarna. Papper, sockerrörspåsar, påsar av återvunnen plast, bomullskassar och jutepåsar är några exempel.

Malmborgsbutikerna har man valt att ta ett annorlunda grepp. Tillsammans med den Lundabaserade biståndsorganisationen Individuell Människohjälp (IM) inledde man för ett antal år sedan ett intressant projekt. Tanken var att ta fram miljövänliga tygkassar av jute som skulle kunna användas många gånger om och ersätta plastpåsarna. Jutepåsarna produceras i Indien, av lokala skräddare som tillhör utsatta grupper i det indiska samhället.

Inkomsterna från tygkasseprojektet har inneburit ett bättre liv för de skräddare som syr påsarna.

– Sedan starten 2014 har våra kunder köpt drygt 28 000 jutepåsar. Det här är verkligen ett projekt som alla tjänar på.

Inför hösten kommer butikerna att lansera ytterligare påsar från IM. Denna gång kommer de att vara tillverkade i eco-bomull som producerats på ett miljövänligt sätt.

Fakta

Vad kan du göra som konsument?

- Använd plastpåsarna flera gånger om.

- Lägg plastpåsarna i återvinningen när de inte längre går att använda.

- Välj en påse som är tillverkad i ett annat material än plast.

- Till soppåsar är det bättre att använda de tunnare påsar som säljs specifikt för detta syfte. De har dessutom inget tryck.

Inom kort kommer Malmborgsbutikerna att inleda en informationskampanj om plastpåsar och hur de påverkar miljön.

– Vi har under många år arbetat aktivt med miljöfrågor, avslutar Jerry Rosengren. Både hav och land är hårt belastade och självklart vill vi bidra med det vi kan. Jag vill tipsa våra kunder att ta några plastpåsar hemifrån nästa gång de ska handla. Plastpåsar förtjänar att användas mer än en enda gång. Och behöver man verkligen en ny påse så är våra kassar tillverkade av 80 procent återvunnen plast.

Malmborgs.se finns mer information om Malmborgs miljöarbete.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan