Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Bråk på Reno Norden i Malmö när sopåkare vägrar jobba övertid

Malmös sophämtare har fått nog av att arbeta på övertid. Under torsdagen lämnades cirka 500 soptunnor orörda. Ett bråk ska ha uppstått mellan arbetsledaren och en av de anställda, som också är skyddsombud.

Zoltan Cikos har arbetat som sopåkare i sex år. ”Det känns hemskt det som hänt, jag var i chocktillstånd efteråt” säger han.Bild: Patrik Renmark
Zoltan Cikos är sopåkare och skyddsombud på Reno Norden, och har nyss polisanmält en av sina chefer för ringa misshandel.
– Det här är helt sjukt. Jag har precis kommit tillbaka från sjukskrivningen och så händer detta, säger han.
Stockholm står redan utan sophämtning sedan anställda på Reno Norden har sagt upp sig i protest mot arbetsvillkoren. Nu kan stanken från sopor bli vardag även på Malmös gator. Igår beslutade sig sophämtarna för Reno Norden i Malmö att inte längre jobba övertid. Enligt Bert Johansson, Transportarbetarförbundets regionskyddsombud, jobbar vissa sophämtare 12-13 timmar om dagen, eller 200 timmar på tre veckor.
– Vi har påtalat detta länge, men igår bestämde vi att nu får det vara slut, säger Bert Johansson, som tillsammans med Zoltan väntar på att polisen ska komma och ta upp anmälan.
Man bestämde sig för att jobba enligt Arbetsmiljöverkets rekommenderade arbetstider och ta ut sin lunch som man ska, och sedan köra hem i tid. Resultatet blev att cirka 500 sopkärl inte hann tömmas.
Det gillade inte arbetsledaren.
Bert Johansson, regionskyddsombud på Transportarbetareförbundet, tillsammans med Zoltan Cikos.Bild: Patrik Renmark
När Zoltan Cikos och hans arbetskamrater samlades för att fika i morse körde chefen förbi och tog foton.
– Vi gör inget fel, vi får ta vår rast. Jag gick bort till chefens bil och tog en bild av den, så att jag har bevis på att han förföljer oss, berättar Zoltan.
När sopåkarna fortsatte arbetet började Zoltan känna sig obehaglig till mods. Han berättar att han haft en hjärtinfarkt för ett år sedan och att han började känna ett tryck över bröstet. Han beslutade sig för att åka hem. Men när han ställde sopbilen och hämtade sina saker uppstod en hätsk stämning mellan honom och chefen. Enligt Zoltan slutade det hela med att chefen tog ett grepp runt hans hals och puttade honom.
– Jag grät och var darrig. Ambulansen kom och gjorde en kontroll. Jag mår jättedåligt just nu, säger han.
Händelsen bekräftas delvis av Stefan Persson, tillfällig driftledare på Reno Norden.
– Jag såg inte bråket, men jag satt i ett annat rum och hörde skrik. När jag kom ut ur rummet andades Zoltan häftigt, säger han.
Polisen har tagit upp en anmälan om ringa misshandel. Sopåkarna på Reno Norden tänker fortsätta att jobba enligt Arbetsmiljöverkets rekommendationer, även om det innebär att alla sopkärl inte hinner tömmas.
Den utpekade arbetsledaren hänvisar till Reno Nordens vd. Sydsvenskan har sökt vd:n, men utan resultat.
Gå till toppen