Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Poängen är inte transpersoners inkludering, utan att lagen är fel i grunden."

Slutreplik från Ilan Sadé till Chris Schenlaer.

Mitt debattinlägg var främst riktat mot regeringens vilja att ställa viss information utanför grundlagsskyddet. Emellertid tog jag även upp förslaget att lägga till en ny skyddsgrupp i paragrafen om hets mot folkgrupp för att påvisa att det är en trend att inskränka yttrandefriheten. Nu råkar detta röra gruppen transpersoner. I morgon rör det säkert någon annan grupp.
Min kritik har fått Chris Schenlaer att reagera, men hon missar helt min poäng. Anledningen till att jag är kritisk till förslaget har ingenting med just transpersoner att göra, utan problemet är att hela paragrafen redan i dag är alldeles för långtgående och vag. Då ökar oklarheten vad gäller yttrandefrihetens gränser ytterligare när nya grupper läggs till.
Åtal väcks i dag på grund av skriverier i sociala medier som är plumpa, men inte utgör hets i ordets rätta betydelse. Det räcker med ”missaktning” för att det ska vara fråga om ”hets” i lagens mening. Detta är bekymmersamt. I ett fritt samhälle ska det finnas en rejäl marginal mellan yttranden som är sakliga och yttranden som är straffbara.
Schenlaer tolkar in saker i artikeln som inte står där. Jag har verkligen inte uttryckt någonting generaliserande om transpersoners förmåga att skilja mellan saklig kritik och hatiska uttalanden, ingenting kunde vara mig mer främmande.
Vidare måste vi som på ett eller annat sätt tillhör minoritetsgrupper ha förmågan att skilja mellan normalitet i betydelsen vad som är vanligt förekommande och medvetet förtryck.
Inom det området vill identitetspolitiska aktivister – oavsett deras färg, kön eller läggning – gärna röra ihop begreppen.
Ilan Sadé

SKRIBENTEN

Ilan Sadé är jurist och partiordförande för Medborgerlig Samling
Gå till toppen