Malmö

Polisen om nattens skjutning på Rosengård: ”Det har funnits barn i flera av lägenheterna”

Minst 13 människor var på plats i lägenheterna som blev beskjutna på Bennets väg på Rosengård igår kväll. Fem av dem var barn. "Den som gjort detta saknar alla spärrar", säger Malmöpolisens presstaleperson Nils Norling.

Skott har gått in i sex lägenheter på olika våningar –totalt har bostäder och fasader på åtta våningsplan träffats av kulor.
– Det är inte bekräftat att automatvapen använts, men det är starka misstankar. Det är ett kort förlopp och många skott. Det talar för ett automatvapen, säger Nils Norling.
– Vi vet att det förekommer provskjutningar av vapen, så det går inte utesluta att detta handlar om en person som tappat kontrollen över sitt vapen.
Rubriceringen är försök till mord på alla 13 personerna och polisen har fått rapport om att en kvinna i en av lägenheterna fick kasta sig på golvet på grund av skotten. I flera av lägenheterna har det funnits barn. Minst fem barn står som målsägande. De är alla under 15 år gamla.
– Lyckligtvis har ingen träffats av detta. Det är helt vanliga familjer som som bor i det här huset. Vi har hållit förhör med samtliga målsägande.
Polisen tittar nu på de tretton personerna som befann sig i lägenheterna – och andra som bor i huset – för att se om det finns någon hotbild.
– Man bor inte alltid där man är skriven, så det kan även vara riktat mot en sådan person. Självklart finns det misstanke om att detta har koppling till den grova gängkriminaliteten i Malmö, säger Nils Norling.
Polisen har knackat dörr i området och fortsätter med det under dagen och söker vittnen till händelsen.
– Vi har haft tidigare händelser där man skjutit på mer eller mindre öppen gata. Detta är på samma nivå av avsaknad av empati. Att så hänsynslöst och likgiltigt skjuta mot ett flerbostadshus. Den eller de som gjort det här är personer som saknar spärrar. Att man skjuter mot ett hus där det befinner sig många barn kan inte beskrivas på något annat sätt.
Läs alla artiklar om: Hyreshus beskjutet på Rosengård
Gå till toppen