Dygnet runt

Prisbelönt Malmöförlag ger ut bok med flyktingars mobilfoton

Med utställningen ”I telefonen finns hela människan” har konstnären Henrik Teleman samlat flyktingars mobilfoton och låtit dem själva berätta sin historia. Nu har projektet blivit bok – utgiven av Malmöförlaget Arena.

Bild: Mustafa Safayee Asaad Al-Shihabi Budoor Kaszmouz
I boken intervjuar Henrik Teleman 90 människor på flyktingförläggningar runt om i Sverige – om kärlek, arbete, framtidsdrömmar, flykten från hemlandet och det första mötet med Sverige.
– Flyktingskapet är inte en fullständig och slutgiltig identitet. Men ska man komma förbi den bilden, kan vi inte bara fokusera på lidande och förstörelse, vi måste hitta den ursprungliga människan. Det kan vara foton av människor man saknar och längtar efter. Det kan vara från jobbet i flott kostym. Bilderna uttrycker identitet och de uttrycker längtan, sade Henrik Teleman i ett pressmeddelande vid projektstarten.
Henrik Teleman, konstnär och initiativtagare till ”I telefonen finns hela människan”.Bild: Bertil Hertzberg
Mlamöförlaget Arena har tidigare kammat hem priser som Publishing-Priset och Svenska Designpriset. Nu ger de ut boken ”I telefonen finns hela människan”.
– Vi fastnade direkt för projektet. Bara man läser några av personernas berättelser så gör man det. Projektet ger en annan bild av flyktingar än den man är van att se – det är så mänskligt, säger Johanna Ekberg på Arena.
Projektet finns ju redan som utställning, varför en bok också?
– Utställningen har ju en annorlunda form. Alla de här berättelserna finns i mycket längre form i boken, det är inte bara korta utställningstexter.
Läs mer:Åtta museer i stort flyktingprojekt
Boken släpptes under Almedalsveckan, samtidigt som utställningen flyttade in på Gotlands museum. Utställningen turnerar till åtta olika museum runt om i Sverige och kommer hänga på Malmö museer mellan den 20 januari och 18 mars nästa år.
Utöver Malmö och Göteborg ställs utställningen även ut på Kalmar läns museum, Kulturparken Småland, Jönköpings läns museum, Arbetets museum i Norrköping, Örebro läns museum och Upplandsmuseet.
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen