Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Lotta Satz: Varenda kulhål vittnar om en avsikt att göra någon illa, väldigt illa

I natt försvann ännu en spärr i Malmös kriminella värld. Våldet tog ett stort kliv in i det obegripliga.
Den eller de som sköt in på åtta våningsplan på Bennets väg strax före midnatt till fredagen visar upp en hänsynslöshet som helt saknar spärrar.
Elva personer, varav fem barn under 15 år, befann sig i de sex lägenheterna som fick var sitt fönster sönderskjutet. Som tur är kom ingen till fysisk skada under skottsalvorna som vittnen beskriver som två. Den första lite längre än den andra.
Varenda kula genom fönstren till det rödvita hyreshuset hade kunnat döda eller skada någon inne i lägenheterna. Varenda kulhål vittnar om en avsikt att gör någon illa, väldigt illa.
Men även om de fysiska skadorna uteblev denna gång så har attacken satt djupa sår i de beskjutnas och deras grannars trygghet. Sår som kanske kan läka för några, men troligen inte för alla. Sår som påverkar hela deras liv.
Vi vet inte om fredagsnattens dåd handlar om en välplanerad eller urskillningslös beskjutning. Eller om det är en klantig skytt som inte kan behärska det vapen som hen tagit i sina händer.
Oavsett vilket så klev skytten eller skyttarna över en gräns som absolut inte ska klivas över.
Jag försöker hitta ord för att beskriva vad jag känner inför dådet, men alla känns för futtiga.
I tisdags försvann också en spärr när någon, en 25-årig man är gripen misstänkt för mordförsök, sköt på Bergsgatan mitt på dagen. Larmet om skottlossning kom klockan 16.00 mitt i rusningen på en av Malmös mest trafikerade gator.
Polisen har ännu inte hittat någon skadad, men den misstänkte greps efter en timme.
60 personer har skadats av kulor i Malmö det senaste året. Tolv har dött.
Varenda gång saknade skyttarna spärrar som borde fungerat.
Spärrar som fått dem att fundera över vilken rätt de har att skada eller döda någon.
Läs alla artiklar om: Hyreshus beskjutet på Rosengård
Gå till toppen