Vellinge

Ett riktigt hästjobb – 693 funktionärer håller hov på Falsterbo horse show

De finns i stall, bakom läktare och i entrén. De gör ett riktigt hästjobb för att få Falsterbo horse show att gå runt. Bakom kulisserna jobbar 693 funktionärer från hela landet. "Det behövs, det är mycket arbete som inte syns", säger Mimmi Nykvist, 22 år.

Mimmi Nykvist har besökt hästveckan flera år, de senaste fyra som funktionär. Hon jobbar antingen för- eller eftermiddag. "Det här är min enda semestervecka i sommar. Då jobbar jag här och det är något jag längtar efter hela året", säger hon.Bild: Moa Dahlin
Mimmi Nykvist, 22 år, kommer ursprungligen från Stockholm och Linköping, och det här året har hon rest 50 mil med husvagn tillsammans med bästa tjejpolarna för att jobba. Precis som många andra vi pratar med återkommer hon flera gånger till samma sak– Falsterbo horse show är något man gör tillsammans.
Under veckan fyller hon en massa olika roller, i entrén, kassan, som läktarvakt och lös resurs, som hoppar in där det behövs. Istället för betalning ingår campingplatsen och entrébiljetten. Dessutom får funktionärerna två mål mat om dagen.
– Atmosfären är helt fantastisk. Hästarna, shoppingen, att man känner så många människor och träffar så många nya, säger Mimmi Nykvist, som flyttade hemifrån tidigt för att gå på ridgymnasium och har tävlat i hoppning.
– I hästvärlden finns inga ålderskategorier. Här tävlar killar mot tjejer, 18- mot 65-åringar. Det är roligt att se sina vänner lyckas.
Och det finns en sak som förenar de 693 funktionärerna från hela Sverige. Den som har rest längst kommer faktiskt hela vägen från Italien.
– Kärleken till hästar. Vi gör allt för våra hästar, oavsett. Jag skulle hellre sälja mitt hus än min häst, säger Mimmi Nykvist.
Louise Falk, 12 år, är en av de yngsta funktionärerna i Falsterbo. Att regnet strilar ner är inget större problem. "Det regnar alltid på midsommar. Och det är samma sak i Falsterbo. Det regnar alltid någon dag."Bild: Moa Dahlin
De flesta funktionärerna är mellan 17 och 25, men det finns också en yngre generation. Louise Falk, 12 år från Falsterbo, delar ut programblad. Det är första året som funktionär, men som barnbarn till Falsterbogeneralen Jan-Olof "Jana" Wannius är hon ganska rutinerad.
– Jag har varit här varje år sedan jag föddes. Det känns tryggt, säger hon och menar att det trots regnet är världens bästa sommarjobb.
– Man träffar nya vänner hela tiden, kollar i affärer eller hänger på tävlingar.
Från rondellen vid huvudentrén strålar shoppingstråken ut i alla väderstreck. Det är här man möts när passet är avslutat, inte vid rondellhunden – där står en häststaty såklart.
– Det är som allt annat i Falsterbo. Man möts vid hästen.
Klara Zillén, 16 år, från Stockholm jobbar vid hästövergången. Det är hennes första år som funktionär. "Man är en del av gemenskapen och stämningen här."Bild: Moa Dahlin
– Nu kommer det en häst!
I Falsterbo går de fyrbenta gästerna före de tvåbenta, och Klara Zillén och Linnea von Sydows jobb är att spärra av övergångarna för fotgängare och trafik så snart en ryttare ska ta sig från stall till banorna. Ett jobb som för den utomstående känns rätt segt i regnstrilet. Helt fel, förklarar tjejerna.
För det finns en rangskala på jobben även bland funktionärerna. Det handlar inte om vad man gör, det handlar om hur nära man kommer tävlingens huvudattraktion. Lastbilsparkeringen är det minst glamorösa funktionärsjobbet. Banorna och läktarna lite finare.
– Alla blir glada när det handlar om hästar. Det är därför vi står här i regnet, säger Klara Zillén.
"Man tar med sig folk man vill jobba med". Maria Turesson var först att testa på funktionärsjobbet. Åren efter drog hon med sig Caroline Malmöström och Åse Persson till Falsterbo horse show.Bild: Moa Dahlin
På dagens lunchmeny står kyckling, potatis och sallad. Och vid ett av borden sitter en riktig funktionärsfamilj.
– Jag hade tråkigt på en semester och kom hit för att jobba. Jag hittade en sambo, säger Maria Turesson.
Det var nio år sedan, nu är hon tillbaka med både sambon och dottern Alice, 13 månader.
Förra året hängde Alice i en bärsele. Nu äter hon lunch nästan på egen hand, med hjälp av pappa Jon Spanne, som firar 20-årsjubileum som funktionär. Han har jobbat sig upp från parkeringen till skötsel av gräsbanorna. Idag är han en av "Mickes pågar", ett gäng som ser till att banorna är i topptrim inför tävlingarna. Han menar att just kollegorna och vännerna är den främsta anledningen att återvända år efter år.
– Man bokar semestern efter Falsterbo. Vi är kuggarna i maskineriet. Det är en otrolig möjlighet att få göra en sådan här grej, säger han.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Okänd funktionär.Bild: Moa Dahlin
Ella Höglund, 16 år, är en av funktionärerna som arbetar med hästarna i det internationella stallet.Bild: Moa Dahlin
Gå till toppen