Vellinge

Hästhotellet kör all inclusive med privat bönerum

Åt en ryttare byggde hon ett bönerum. Åt en annan fixade hon frisör. Men vid kravet på en egen toalett satte hon stopp.
– Ingen uppgift är för svår, säger Sofia Alexandersson, stallchef på Falsterbo horse show.

"Det här är inget ställe där man måste stå ut med sura gäster", säger stallchef Sofia Alexandersson.Bild: Moa Dahlin
Åtta balar spån per box. Åtta containrar gödsel på en dag. 197 hästar. Sofia Alexandersson är spindeln i det stora nätverket funktionärer som gör ett jobb i hästväg för att hålla igång ruljangsen i de internationella stallarna på Falsterbo horse show.
– Det finns en yrkesstolthet i vår grupp, säger hon.
Under natten fick hon en knapp timmes sömn. Hon kom hem vid halv ett-tiden, vid tvåtiden ringde mobilen. En holländsk häst skulle checka in – bara att åka till jobbet igen.
– Jag är trött men inte döende. Jag känner mig faktiskt nöjd. Igår satte jag mig på en pall i slutet av kvällen och tittade ut. Och tänkte. Det ser snyggt ut. Känslan var att nu kan inget gå fel.
Det är ett jobb där allt kan hända. Årets mest udda önskemål var en ryttare som gärna ville ha ett eget bönerum för att kunna meditera. Att få ut en frisör till området är en baggis, men det finns faktiskt en gräns. Ryttaren som krävde en egen toalett fick avslag.
"Det är fint att jobba med folk man känner. Och som kommer tillbaka. Vi är lite som vuxna på kollo", säger stallchef Sofia Alexandersson.Bild: Moa Dahlin
– Det här är inget ställe där man måste stå ut med sura gäster. Enda gången någon var lite irriterad handlade det om... halm. Då har man ett ganska bra jobb.
Hästarna kommer från hela världen. I år har stallet gäster från Brasilien, Filippinerna och Australien. Och vid incheckningen är datorer bannlysta.
– Allt finns i huvudet och på papper. Jag jobbar mest med penna och suddigum. Saker kan förändras på minuter. Det är enda sättet att få det att fungera.
Inför tävlingarna när alla hästar ska besiktigas och checkas in är tempot hektiskt runt stallarna, men när de drar igång sprider sig ett lugn över området. Och Sofia Alexandersson menar att det är viktigt att det förblir så.
– Det här är fristaden. Där ute är ryttarna hela tiden i det offentliga, men här måste de få vara privata. Vi måste värna om det.
Sofia Alexandersson har basat över internationella stallet på Falsterbo horse show i 12 år. Första gången hon fick erbjudandet tackade hon nej, men året efter kunde hon inte stå emot chansen att åka ner till Näset och bygga upp något nytt. Och med sig tog hon ett stort gäng funktionärer från hemtrakterna runt Falun och Sala.
– Det är inte samma tävling nu som då. Fem gånger så stort, tio gånger så proffsigt. Nu har det gått hela hjulet runt. Alla sköter sina roller så bra, säger Sofia Alexandersson.
– Jag trivs här. Det är fint att jobba med folk man känner. Och som kommer tillbaka. Vi är lite som vuxna på kollo.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Läs alla artiklar om: FALSTERBO HORSE SHOW
Gå till toppen