Svedala

Lyser solen tillräckligt över Bara?

Den frågan ställer sig Bara Mineraler och kanske även en och annan Bara-bo. Företaget har byggt landets största takbaserade solcellsanläggning.

Baraföretaget Bara Mineraler har med hjälp av EON installerat 1000 kvadratmeter solceller med en sammanlagd effekt på 200 kW. Tanken är att solcellerna ska generera 180 000 kWh per år framöver. Hittills är bygget de största takbaserade solcellsanläggningen i Sverige. Dock följer många företag efter så rekordet för det Barabaserade företaget kommer troligtvis inte bli särskilt långvarigt.
Solcellerna sedda från Baraföretaget Bara Mineralers tak.
Företagets VD Susanna Bondesson berättar i ett pressmeddelande att satsningen kommer att täcka en tredjedel av elbehovet. Bara Mineraler arbetar med att framställa och förädlar produkter som minskar miljöbelastningen inom branschen där företaget är verksamma.
Eftersom företaget är i drift på dagarna så kan elen direkt användas i produktionen. Det är endast på helger som Bara Mineraler säljer överskottselen från veckan.
Fakta

Bara Mineraler

Företaget Bara Mineraler grundades 1993. Deras produkter används för yrkesmässig odling, via deras dotterbolag Ramders Tegel säljs tegelprodukter.

Gå till toppen