Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mary Andersson på picknick i sin blivande park

Nästa år ska en lekplats inspirerad av författaren Mary Anderssons böcker stå färdig på Arildsplan. I fredags anordnades en picknick för att samla in idéer till den kommande lekplatsen.

Morits Wegend och pappa Philipp hälsar på Mary Andersson under fredagens picknick på Arildsplan.Bild: Moa Dahlin
Mary Andersson växte upp med sex syskon i ett barnrikehus på Nobelvägen 119 och har under sitt långa författarskap skildrat sin barndoms stadsdel och knappa förhållanden. Ett helt liv har nästan hunnit passera sedan dess. Idag är hon 87 år.
På fredagen sitter hon nedsjunken i en fåtölj framför ett 30-tal barn och vuxna på Arildsplan – kryckan lutad mot fåtöljen, det blommiga anteckningsblocket i knät.
– Är det någon som har bott där? säger hon efter att ha berättat var hon växte upp.
– Jag har bott där! ropar en pojke i publiken.
– På 119?
– Eller nej, jag bodde bredvid Nobelvägen.
Hon är här för att den kommande lekparken – som baseras på Östra Sorgenfris historia – har hämtat inspiration från hennes dokumentärroman Sorgenfri. En skildring av de förfördelade barnen i det ironiskt benämnda området Hollywood på Östra Farmvägen i Malmö.
Marie Karlsson med barnbarnen Alfred Thornton och Freja Lindström.Bild: Moa Dahlin
Det är troligtvis en ny historia för barnen som sitter och ligger på filtarna som har bretts ut i gräset.
– Det var rena baracker, det var inga riktiga hus. Man såg inte utifrån hur eländigt där var, säger Mary Andersson.
Men dagens picknick handlar inte bara om det som har varit. Den är framförallt ett försök att samla in idéer till hur lekplatsen på Arildsplan ska utformas och se ut.
– Det här är vårt första evenemang där vi försöker få de boende i området och andra i Malmö engagerade i projekt. De ska få chansen att börja leka med tanken på hur en lekplats skulle kunna se ut och en möjlighet att prata med oss när vi är här, säger Mary Toreld, projektledare för Mary Anderssons park.
Parken är ett samarbete mellan Malmö Museer, Stadsarkivet, MKB, Gatukontoret, Kulturförvaltningen, den bosnisk kvinnoförening Sedef, konstnärskollektivet Cirkulationscentralen samt skolorna Stenkulaskolan och Sorgenfriskolan. Förhoppningen är att den ska stå färdig 2018.
"Det blir kul med nya grejer, men jag vill att allt som är här också ska vara kvar. Det är roligt att leka här", säger sjuåriga Emilia Nilsson Catalán.Bild: Moa Dahlin
Gå till toppen