Åsikter

Läsartext: Nazisternas medverkan kan vara början till slutet för Almedalsveckan

TV4:s Anders Pihlblad och MP:s språkrör Gustav Fridolin på en scen framför några av de medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen som deltog under Almedalsveckan.Bild: Janerik Henriksson/TT
Almedalsveckan är över för i år. Den har inte passerat obemärkt förbi och dess slut har väl aldrig varit så efterlängtat. Jag är inte överraskad utan känner istället att det är ohyggligt beklämmande att vi 2017 ska behöva ta diskussionen och debatten emot nazismen. Som om vi inte lärde oss utav länder som till exempel Tyskland, Chile, Argentina, Spanien, Italien och många andra där fascismen normaliserades och legitimerades. Som om vi inte efter varje gång redan hade lovat varandra:
– Aldrig mer, aldrig igen.
För det vi har fått bevittna under Almedalsveckan i Visby, Sverige, är ett rättsligt och politiskt haveri. Detta handlar inte om någon yttrandefrihet som det hänvisas till utan handlar om att polisen faktiskt inte kunde hantera situationen i Almedalen gällande NMR. Arrangörerna för Almedalsveckan borde ha nekat NMR plats redan från början genom att hänvisa till det som står lagstiftat i Sverige sedan 1988 och ännu längre tillbaka till 1971 då Sverige undertecknade FN:s konventioner om de mänskliga rättigheterna. Men de valde aktivt istället att ta profit på den fascistiska ideologin genom att göra ett ryggradslöst och fruktansvärt naivt ställningstagande som de ska kritiseras ordentligt för. Det är Almedalens arrangörer som ska få stå till svar för den senaste veckans oroligheter vid Hamnplan plats 229 i Visby under Almedalsveckan. För det var Almedalsveckans arrangörer som tilldelade NMR plats och det var Almedalsveckans arrangörer som gjorde att organisationer och föreningar fick flytta om sina positioner - Just för att ge nazisterna plats.
Den stora motdemonstrationen som ägde rum i Visby under Almedalsveckan var det enda hopp vi kunde se som visar på att motståndet faktiskt är större. Men till alla dem som var i Visby och deltog i debatter och politiska arrangemang som kände sig rädda och så pass hotade att ni tog omvägar och som i sin tur föranledde att ni kortade ner er närvaro:
– Bojkotta Almedalsveckan!
För trots att Almedalens arrangörer nu i efterhand pratar om vad översynen av kriterierna är för att kunna stoppa organisationer som Nordiska Motståndsrörelsen, som står bakom antidemokratiska och våldsbevakande budskap, så är skadan redan skedd. Det vi istället har fått bevittna under den förra veckan är troligt begynnelsen på Almedalsveckans död.

Gabriel Perez

Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen