Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

På safari med fångade humlor och långa tungor

Hur fångar man en humla med hjälp av två plastglas, och varför har vissa bin så långa tungor? Under lördagen följde ett 30-tal intresserade med experten Göran Holmström på humlesafari vid kojskogen i Brunnshög.

Ella Aspberg och mamma Anna Aspberg tittar på en nyfångad humla under humlesafarin på Brunnshög.Bild: Lars Brundin
Nioåriga Ella Aspberg har just fångat en humla som nu surrar omkring i det lilla utrymmet mellan de två plastglasen i hennes hand. Ett fantastiskt sätt att se en humla på nära håll, tyckte många av deltagarna i Sommarlunds humlesafari.
— Men jag har sett humlor nära förr. För två somrar sedan hade jag en humla som husdjur, vi kallade honom för ”Humle” och han bodde i vår trädgård. När han dog begravde vi honom, säger hon.
Det lilla husdjuret hade enligt Ella Aspberg ett utmärkande svart streck på ryggen som gjorde att hon och hennes bror kunde känna igen honom som humlan ”Humle”. Göran Holmströms expertkunskaper håller sig för det mesta till att bestämma vilken av Sveriges 40 humlearter en individ tillhör.
Konsten att fånga en humla med två plastglas kräver både tålamod och smidighet.
– Men det är ingen fara att man mosar den. Trycker man för hårt säger den ”bzzzzz” och då är det bara att lätta på trycket, förklarar Göran Holmström.
Göran Holmström fick med sig ett stort följe på humlesafari där han lärde ut både teori och praktik för den som intresserar sig för de pollinerande insekterna.Bild: Lars Brundin
En hel del nya kunskaper om både bin och humlor hann han med att lära ut. Som att vissa biarter håller sig till en viss sorts växt. Och att en del blommor, till exempel rödklöver, har så djupa blompipor att endast arter med långa tungor kan nå ned till nektarn.
Så är det dags för ännu ett bi-fakta som förvånar de flesta i sällskapet. Göran Holmström håller upp ett glasrör. Där inne surar en liten insekt som vid första anblick liknar en myra med vingar.
– Men det här är ett bi. Det är förvånansvärt litet, men det gör sitt jobb och pollinerar som bara den, säger han.
”Det låter som när man knycklar ihop ett papper”, säger Angelique Jelinksy.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen