Huvudledare

Ledare: EMA hade passat bättre vid Sundet.

Henrik Fritzon har rätt om EMA.Bild: Emil Langvad/TT
Sveriges erbjudande till EU ska lämnas in inom kort. Det bekräftade ambassadör Christer Asp i veckan för Dagens industri. Dragkampen om EU:s läkemedelsmyndighet EMA går in i sin slutfas. Konkurrensen är uppenbart hård, men Asp säger att Sverige har ett "starkt erbjudande".
Men erbjudandet hade kunnat vara ännu starkare – om regeringen vänt blicken mot Öresundsregionen istället för mot Stockholmsområdet. Tillräckligt många myndigheter har redan förlagts till huvudstaden och det den har att erbjuda i sammanhanget är inte unikt.
EMA ska lämna sitt nuvarande säte i London till följd av Storbritanniens utträde ur EU och 21 medlemsländer har uttryckt intresse om att delta i anbudsprocessen. Det handlar om drygt 900 arbetstillfällen och fördelarna för värdlandet stannar inte vid det. Som Asp påpekar lär stora delar av läkemedelsindustrin också vilja etablera sig i närheten av EMA.
Regeringen har således lagt mycket krut på att få myndigheten till Sverige. Ett helt sekretariat har sysselsatts med en budget på uppemot 100 miljoner kronor. Det arbetet har nu mynnat ut i rekommendationer av ett antal platser i regionen kring Stockholm och Uppsala. Exakt vilka de är hålls hemligt tillsvidare, men Asp bekräftar att det bland annat rör sig om Hagastaden i Stockholm. Där finns redan ett medicintekniskt kluster, i anslutning till ett universitetssjukhus, med forskning i världsklass, framhåller han.
Så sant, men detsamma finns även i Öresundsregionen. Likväl ratade regeringen redan i fjol Skåne som alternativ i spelet om EMA. Påtryckningar från lokala och regionala politiker hjälpte inte. Och sedan detta besked levererats från Rosenbad har flera av dem uttalat stöd för att istället placera EMA i Köpenhamn.
Det skulle tveklöst vara bättre för Skåne – troligen också för Sverige.
Hur gott det svenska erbjudandet till EU än må vara, så tillhör Stockholmsområdet inte favoriterna i kampen om läkemedelsmyndigheten. Milano och Amsterdam anses ligga bättre till och det saknas inte andra starka kandidater. Mycket talar för att Henrik Fritzon (S), ordförande i regionstyrelsen i Skåne, gjorde en korrekt analys i början av året:
"Om inte Sverige och Danmark förmår att enas om en gemensam ansökan så tror jag att chanserna är små för två små länder", sade han till TT.
Sveriges regering hade gott kunnat släppa sitt fokus på den egna huvudstaden och enas med Danmark om att lansera ett gemensamt alternativ. Det skulle garanterat väcka nyfikenhet inom EU och det saknas inte fakta att backa upp en sådan satsning med. Förutom en väletablerad läkemedelsindustri finns 17 universitet och högskolor och Nordens största flygplats i Öresundsregionen. Det danska kampanjmaterialet lyfter dessutom fram Lunds forskningsanläggning ESS.
Ansökningstiden för att få EMA går ut vid månadsskiftet. Vid det här laget är hoppet därför ytterst litet om att regeringen ska tänka om och ändra den svenska ansökan. Men det vore på sin plats.
Gå till toppen