Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Härbärget i Lund gav honom chansen att återskapa sitt liv

För tre år sedan rasade hela livet för Anton Visan och hans fru. På några veckor byttes en stabil tillvaro med jobb och lägenhet i Spanien till en osäker framtid i ett blött tält på en parkeringsplats i Lund. Nu är han en av cirka 15 romska EU-migranter som tack vare sin plats på härbärget skaffat jobb och eget boende.

I Rumänien arbetade 39-årige Anton Visan under 14 år som styckare och efter det hade han en ordnad tillvaro med jobb i Spanien. När både han och frun förlorade sina jobb i början av 2014 blev fallet djupt. Mitt i vintern fann de sig boende i ett tält på en parkeringsplats i Lund.
Madelaine Wahlström, härbärgets driftansvarige, släpper in Anton Visan i källarlokalen på Smålands nation. Längs raderna av våningssängar hänger personliga tillhörigheter och handdukar på tork. De som har sin nattvila här tillbringar hela dagarna ute på stan. De tigger, pantar burkar eller söker jobb.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen