Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Kyrkans ultimatum – acceptera deltidsarbetslöshet eller få sparken efter 22 år

Anders Sjöblom har arbetat för Svenska kyrkan i 22 år. Efter en planerad omorganisation i Vellinge-Månstorps församling som har dragit ut flera år på tiden fick han ett ultimatum: Acceptera en säsongsanställning och gå arbetslös fyra månader om året – eller bli uppsagd. Nu är han uppsagd.

"Det känns inte roligt. Jag har jobbat i så många år och så slutar det på det här sättet." Anders Sjöblom har varit anställd inom Svenska kyrkan sedan 1995. Först fem år som säsongsanställd, men sedan 2000 på en fast tjänst.Bild: Micaela Landelius
I grunden för konflikten ligger en omförhandling av kyrkovaktmästarnas anställningar, som inleddes hösten 2015. Tidigare arbetade vaktmästarna i Vellinge-Månstorps församling på så kallat löneformulär, som innebar flexibel men oregelbunden arbetstid. Allt arbete var uppmätt i timmar. Personal hade ett antal uppgifter att sköta på sina respektive kyrkor, men kunde också fördela sin egen arbetstid mellan klockan 06–22.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen