Malmö

Malmöpensionär flög med Morakniv i handbagaget

Lars Sjöholm från Malmö flög till Bali med en vass morakniv i handbagaget. Han gick genom två säkerhetskontroller – utan problem.

Kniven som Lars Sjöholm fick med sig på långflygningen till Bali.Bild: Privat
– Om jag kommer igenom, så kan ju någon annan med onda avsikter göra det också. Det är läskigt, säger Lars Sjöholm.
Torsdagen den 15 juni stod Lars och Birgitta Sjöholm redo att gå genom säkerhetskontrollen Kastrups flygplats. De skulle flyga till Bali på semester. Vad det äkta paret inte visste, var att Lars glömt kvar en Morakniv i sin kameraväska. Den väskan hade han med sig som handbagage. När han la kameraväskan på rullbandet, regerade inte säkerhetspersonalen. De släppte på Lars på flyget med Morakniven i ryggsäcken.
– Man fick ju ta av sig skorna och livremmen, men annars gick jag bara igenom, säger han.
Flygresan till Bali var över 15 timmar lång. Paret mellanlandade i Amsterdam på Schiphols flygplats. Där måste paret gå genom ytterligare en säkerhetskontroll för att komma till rätt gate.
– Men där gick vi också genom säkerhetskontrollen utan några problem, säger Lars Sjöholm.
Framme på hotellrummet i Bali letade Lars genom sin kameraväska och hittade då kniven längst ner. Den låg under kameran och ett objektiv.
– Jag sa till min fru, att det är ju inte klokt att den kom med.
Kniven är 20 centimeter lång, varav bladet ungefär hälften av det. Den används på parets kolonilott i Sibbarp dit Lars ofta tar med sig sin kameraväska. Det är antagligen där som Morakniven har slunkit ned i väskan.
– Jag blev upprörd över att den kom med i handbagaget. Säkerhetskontroller finns ju av en anledning. Det är läskigt att tänka på att någon med ont uppsåt kan få med en kniv i handbagaget.
Samtidigt hade ju Lars tur.
– Vad hade hänt om jag blev tagen? Hade jag blivit åtalad för något olagligt?
Efter tre veckors semester på Bali, flög det äkta paret från Malmö hem igen. Den här gången med Morakniven i det incheckade bagaget.
Gå till toppen