Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”Man kan inte springa runt och slå folk, även om man är väktare”

Vian Delsoz såg hur en man med batong jagade en misstänkt cykeltjuv. Hon sade ifrån – och fick ett batongslag i ansiktet, enligt åtal. Nu ställs batongmannen, som visade sig vara väktare, inför rätta.

Bild: Privat
– Man kan inte springa runt och slå folk, även om man är väktare, säger Vian Delsoz om händelsen.
Hon befann sig på centralen i Malmö för att hämta en vän som precis anlänt från USA den aktuella kvällen. De hade precis klivit ut på taxisidan av byggnaden när de såg hur en kille fifflade med cyklar på ett misstänkt sätt.
– Sen ser jag hur den här mannen börjar jaga honom med batong. Jag minns inte vad han skrek. Men man såg på honom att om han fångat ungen så hade han slagit honom, han var ju jättearg.
– Då ryter jag ifrån och skriker: "slå honom inte, du får ringa polisen som en vanlig människa".
Samtidigt tog Vian Delsoz fram kameran för att filma. Då riktade mannen sitt fokus på Vian Delsoz istället. Efter ytterligare en kort munhuggning slog han ett slag med batongen mot Vians mobil, så att den hamnade i gatan och gick sönder.
Slaget träffade även Vian Delsoz ansikte, enligt åtalet.
Vad Vian Delsoz då inte visste var att mannen som jagat den potentielle cykeltjuven var en väktare på centralen som precis avslutat sitt arbetspass, och var ombytt till civila kläder.
Vad väktaren inte visste var att både Vian Delsoz och hennes manlige vän är boxare. Och när väktaren vevat sin batong mot Vian, så svarade hennes vän med att sänka väktaren med två slag. Sen var handgemänget över.
Vian Delsoz och hennes vän höll fast väktaren tills polis kom till platsen.
– Han bara hånskrattade och sade att polisen är hans vänner, att de inte skulle göra honom någonting.
Och det visade sig stämma, i vart fall initialt. För den ende som fick följa med till polisens arrest var Vian Delsoz amerikanske vän, som därmed fick spendera sina sex första timmar i landet bakom lås och bom för våld mot tjänsteman.
Men utredningen mot boxarvännen är nedlagd. Och ett år och nio månader efter händelsen åtalas nu väktaren för misshandel och skadegörelse.
Sydsvenskan har pratat med väktaren, som inte vill uttala sig i tidningen. I förhör nekar han till anklagelserna.
Mannen menar att Vian Delsoz började skrika på honom, och tryckte upp en mobil i ansiktet på honom. Till slut tappade han tålamodet och viftade bort mobilen med sin batong. Något slag i ansiktet har han knappast delat ut – tvärtom är det han som är ett brottsoffer.
Men åklagaren Tomas Olvmyr anser att han har bevis för att få väktaren dömd. Förutom boxarvännen vittnar en annan man som befann sig på platsen om att batongslaget träffade Vian Delsoz i ansiktet.
Likaså ingår foton på Vian Delsoz fläskläpp efter händelsen i bevisning.
– Det ena ögonvittnet är oberoende och har ingen relation till målsägande, säger Tomas Olvmyr.
Gå till toppen