Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nedräkning: Snart tävlar de för Sverige

De är 14 år gamla och om några dagar befinner de sig vid Estlands kust. Då är det Nordiskt mästerskap i optimistjolle och Felix Brorsson och Hannibal Barsne – båda från SSP i Barsebäckshamn – representerar en del av det svenska landslaget.

Felix Brorsson och Hannibal Barsne ska snart tävla för Sverige. Här övar de inför det Nordiska mästerskapet som går i Estland. Foto: privat.
– Det är nervöst, spänt, men också förväntansfullt, säger Felix Brorsson, 14 år, från Barsebäckshamn.
Han älskar sporten, för segling handlar inte bara om fysisk träning utan också om taktik, säger han. Felix Brorsson har varit med i en stor tävling tidigare, på Gardasjön i Italien.
– Men denna tävling är viktigare för mig, för det är ett mästerskap och jag representerar Sverige.
Felix Brorsson, 14 år från Barsebäckshamn har precis gått ut sjuan. På sin fritid har han lagt många timmar på att träna sig inför mästerskapet och. Foto: privat.
Sex länder tävlar om de bästa placeringarna i juniormästerskapet 2017 i Pärnu, Estland, den 25-29 juli. Det är Norge, Danmark, Finland, Sverige, Estland och Lettland. Sammanlagt handlar det om närmare 200 unga seglare, 20 från Sverige.
Två av dessa är från SSP, Segelsällskapet Pinhättan i Barsebäckshamn. Det är nu tio år sedan senast som SSP deltog med seglare i Nordiska mästerskapet för juniorer. Och när starten väl går vid Estlands kust tävlar Felix Brorsson därmed också mot sin egen vän och träningskompis i klubben, Hannibal Barsne från Lund.
– Själv satsar jag på topp 30, och jag hoppas såklart att det går bra för honom också, säger Felix Brorsson.
Vännerna har tränat ihop i tre år. Nyligen gick de ut sjunde klass och förutom skolarbetet har de det senaste året ägnat sig åt intensiv träning, tävlingar och läger, i Sverige och utomlands. Till nordiska mästerskapet kvalificerade de sig via svenska rikskvalet som bestod av 14 delseglingar.
– För tre år sedan började vi att träna ihop och för två år sedan bestämde vi oss för att satsa. Nu känns det bra, men vi trodde inte att vi skulle komma så här långt, säger Hannibal Barsne.
Hannibal Barsne är inte särskilt nervös, utan säger att det kommer att bli kul att tävla. Han hoppas på en bra placering. Foto: privat.
– Man lär känna nya människor och det är kul att ha kontroll över en egen båt, styra den, tävla mot andra och se vem som är snabbast och bäst. Vi har tränat minst femton timmar i veckan inför mästerskapet.
Hannibal Barsne ser fram emot tävlingen.
– Jag satsar på att komma på övre tredjedelen, en placering i den övre hälften kanske jag också skulle vara nöjd med. Det beror på hur bra de andra är, säger han.
Gå till toppen