Lund

Sanna Clementsson från Södra Sandby vann JEM-guld i bridge

Inför JEM hade det svenska U21-laget siktat in sig på att ta en sjätteplats för att kunna delta i nästa års VM i Kina. Istället vann de guld med minsta möjliga marginal.

U21-laget från vänster: Lars Nilsson, Alexander Sandin, Teo Bodin, Sanna Clementsson, Erik Hansson, Castor Mann och Martin Löfgren.Bild: Svenska Bridgeförbundet
JEM avgjordes i Šamorín i Slovakien. Sverige tog hem två lagguld – i U26-klassen och i U21-klassen, där 16-åriga Sanna Clementsson från Södra Sandby deltog.
– Det känns så sjukt bra. Det var inget man trodde efter någon omgång, säger hon.
De vann mot toppkonkurrenten Israel med minsta möjliga marginal – en IMP (poängsystemet som används i bridge).
U21-laget som Sanna Clementsson är med i är ovanligt ungt. De är fyra 16-åringar och en 18-åring. Tidigare har hon varit med och tagit ett brons i U16-JEM och en fjärdeplats i ungdoms-VM.
– Det här var definitivt det roligaste. Dels för att det var så pytteliten marginal och dels för att ingen hade väntat sig det, säger Sanna Clementsson.
I hemmet i Södra Sandby satt föräldrarna framför datorn och följde varje steg i den sista och avgörande matchen mot toppkonkurrenten Israel.
– Det har varit riktigt kul och väldigt rafflande.
– Inför den matchen ledde Sverige i sammandraget men så inledde de med att tappa 17 poäng, och då låg de under. Men de lyckades ta in underläget och tog på pricken de poäng som krävdes. De vann med 0,15 poäng vilket är minsta möjliga marginal, säger Bonnie Clementsson.
Föräldrarna och då tolvåriga Sanna Clementsson började tillsammans med bridge för fyra år sedan.
– Det var mina föräldrar som skulle gå en kurs och lära sig. Och så frågade de om jag ville följa med – och då gjorde jag det. Och sedan fortsatte det. Det är inte så många som börjar i Sverige, vi är väldigt få, men de vi har är extremt bra. Särskilt i U26-klassen, säger Sanna Clementsson.
Nästa steg är JVM, som avgörs nästa år, och där siktar de på en topplacering.
– Kaptenen sa att träningen börjar så snart som möjligt. Så, absolut, det kommer vi jobba för hela säsongen, säger Sanna Clementsson.
Gå till toppen