Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Tappade stigbygeln – missade guldet med en hårsmån

En tappad stigbygel satte stopp för Peder Fredricsons gulddrömmar. I den stora Grand prix-finalen tappade han stigbygeln med två hinder kvar, men fortsatte ända in i mål – en halv sekund efter segraren Steve Guerdat.

Med bara en stigbygel satsade han allt mot de två sista hindren – allt som fattades för guldet var 46 hundradelar.
Fyra blågula ryttare tog sig till den rafflande omhoppningen i Falsterbo Grand prix under söndagen. Det regnade på tvären och blåste isande vindar – så starka att ett hinder blåste omkull mitt under tävlingen. Men när Peder Fredricson och All In red in på banan så steg värmen på läktaren.
Han hade ett retligt pet i nationshoppningen och i derbyt blev det en fjärdeplats. Nu var han revanschsugen. Om det var någon som skulle kunna slå schweiziske Steve Guerdat i ledningen så var det just Sveriges superstjärna Peder Fredricson.
Och det var nära. Så nära.
Med två hinder kvar tappade han stigbygeln i tvåkombinationen, höll på att trilla av ”Allan”, men fortsatte ändå att gasa på och rida för guld.
Med bara en fot i stigbygeln red han felfri in i mål – 46 hundradelar efter segraren Steve Guerdat.
– Ja vad ska man säga… jag hade som mål att vinna Grand prixen och jag var väldigt nära. Men jag är samtidigt supernöjd med min häst som hoppade jättebra. Jag är också nöjd med mig själv som fortsatte kämpa på mot tiden trots att jag tappade stigbygeln, sa Peder Fredricson efter finalen.
Peder Fredricson med hästen All In.Bild: PETTER ARVIDSON
Det var över sista hindret i en kombination som det inträffade.
– Han hoppade fantastiskt i kombinationen, det var bara det att han hoppade lite för bra. Så jag åkte upp lite i sadeln och foten slank ur stigbygeln.
Vad tänkte du då?
– Jag tänkte ”jävlar, jag ska inte ge upp”. Jag är glad att jag fortsatte för tiden. Det är lätt att man i det läget samlar ihop sig och organisera sig, men jag tänkte att jag vill ändå försöka vinna. Det gick ju nästan.
Det var tack vare att han, som den mästarryttare han är, valde att gasa på istället för att stanna upp och få i foten i stigbygeln igen som han kunde knipa andraplatsen.
Peder Fredricson och All In lyckades med bedriften att komma tvåa trots att de sista två 1.60 meter höga hindren hoppades med bara en stigbygel.Bild: ROLAND THUNHOLM
– Är det någon häst man inte ska tappa stigbygeln på så är det All In. Han är väldigt känslig, men han gjorde det fantastiskt bra ändå, säger Peder Fredricson.
Det hade kunnat sluta med ingen placering alls, för som det såg ut som så var han väldigt nära att ramla av efter hindret.
– Över hindret tänkte jag att undra om jag landar i sadeln eller inte…
Vinnaren Steve Guerdat säger själv att om Peder Fredricsom inte tappat stigbygeln så hade han nog blivit av med förstaplatsen:
– Han hade en väldig otur och jag hade tur. Hans olycka blev min lycka. Han höll på att flyga av hästen och var ändå bara en halv sekund långsammare än jag, så jag hade en väldig tur, sa Steve Guerdat.
Steve Guerdat jublar med hästen Hannah efter vinsten i Falsterbo Grand Prix.Bild: ROLAND THUNHOLM
Chloe Reid från USA kom trea och bäste svensk efter Peder Fredricson var Henrik von Eckermann på Cantinero som kom fyra och visade ett rejält styrkebesked inför EM.
En riktig överraskning var svenske Fredrik Jönsson som i sadeln på Cold Play också tog sig till omhoppning där han red en felfri runda. Men med sig från första omgången hade han ett tidsfel och det räckte till en sjundeplats i finalen. Stephanie Holmén slutade på en 31:a plats med "Sparven".
Som plåster på såren efter den ordentliga rysaren fick Peder Fredricson en prissumma på 400 000 kronor och blev också mest framgångsrika svensk. Nu väntar uppladdning inför EM där han ska se till att "Allan" är i toppform.
Gå till toppen