Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

0-0 för Sverige i premiären mot Tyskland

Tuffast möjliga motstånd väntade när de regerande mästarna Tyskland stod på andra sidan planen i EM-premiären. Svenskorna stod upp bra och fick 0-0 efter en match som präglades av kamp. Av bara farten bröt Sverige en 22 år lång förbannelse.

Stina Blackstenius skapade bland annat ett friläge med sina fina löpningar, men fick lämna planen mållös.Bild: CARL SANDIN
I och med krysset bröt Sverige en lång svit av mästerskapsförluster mot Tyskland. Hedvig Lindahl blev hjälte efter en fin reflexparad på ett farligt tyskt avslut från Mandy Islacker när tio minuter återstod av matchen.
Närmast ett svenskt mål var inhoppande Stina Blackstenius som lyckades springa till sig ett friläge tio minuter tidigare i andra halvlek. Tyvärr gick avslutet rakt på målvakten.
–Det här bådar gott, sa tränaren Pia Sundhage till SVT efter matchen.
Pia Sundhage har gång på gång påpekat att laget kommer väl förberett till denna hennes sista resa som förbundskapten för det svenska landslaget. Och det blev samma, inspelade elva som startat de senaste landskamperna som fick chansen från start mot Tyskland.
Efter tio raka nederlag, varav tre kommit efter förlängning, var Sverige nu redo att besegra Tyskland i ett mästerskap för första gången sedan 1995.
Blågult stod upp bra i matchinledningen. Tyskorna – som föryngrat laget en del sedan OS-finalen i fjol – såg mänskligare ut än på länge och tappade en hel del bollar mot den svenska pressen på mittplanen.
Den svenska defensiven var stabil genom den första halvleken, problemet var bara att Sverige sedan inte fyllde på med folk i anfallet och Lotta Schelin och Fridolina Rolfö blev ofta ensamma när bollarna spelades ner mot de offensiva hörnflaggorna. Dessutom präglades det svenska anfallsspelet av en hel del slarv och missade passningar.
Tyskland tvingades till ett byte redan i den 39:e minuten när anfallaren Svenja Huth skadade baksidan av ena låret. In kom i stället betydligt mer rutinerade Mandy Islacker.
Tyskorna tog över matchen allt mer och behöll även initiativet i början av den andra halvleken, vilket gjorde att avståndet mellan de blågula lagdelarna blev allt längre.
Inbytta Islacker var närmast av tyskorna att få bollen i mål. Först när hon ur ett skymt läge styrde ett inlägg från Carolin Simon strax utanför Hedvig Lindahls vänstra stolpe, och tio minuter från slutet volleyavslutade hon ett inlägg från Dzsenifer Marozsán strax över ribban.
Hedvig Lindahl stod för matchens räddning när Tysklands Mandy Islacker avslutade från nära håll i slutminuterna.Bild: CARL SANDIN
Olivia Schough drabbades av en rejäl lårkaka tio minuter efter paus och tvingades byta med Elin Rubensson.
Sveriges kanske hetaste chans kom i den 71:a minuten när Stina Blackstenius, som bytte av Rolfö, sprang ifrån sin försvarare i en kontring på vänsterkanten, men lyckades inte med avslutet.
Tyskland bjöd på en rejäl anstormning mot slutet av matchen, men lyckades inte överlista Lindahl och det svenska försvaret.
Med delad poäng mellan förhandsfavoriterna är kampen om förstaplatsen i grupp B fortfarande helt öppen.
För Sverige fortsätter EM med match mot Ryssland, som tidigare under måndagen besegrade Italien, på fredag.
Lagom till den svenska premiären valde Nederländerna att visa upp sig från sin bästa sida. Efter en vecka med ostadigt uppladdningsväder sken solen gul på en klarblå himmel.
De svenska tillresta fansen fyllde ungefär en och en halv läktarsektion på matcharenan i Breda, men överröstade ofta den betydligt mer månghövdade tyska publiken.
Läs TT:s direktrappotering från matchen i rutan nedanför.
Läs alla artiklar om: Fotboll: EM 2017
Gå till toppen