Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Kristian Lundberg: Biskop värd att lyssna till - och argumentera mot

Biskop, kardinal

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges radio
Den spanske 1500-talsmystikern Johannes av Korset fick en vision om att reformera ordenssällskapet karmeliterna. Det blev ett livsuppdrag. Han samlade sina erfarenheter till ett antal teologiska texter som mer liknar lyrik än katekes. Det var inte en slump att Hjalmar Gullberg blev en av de första översättarna.
Karmeliterna är en stillsam sammanslutning, inriktad mer på striden inom oss än utom oss. Det är hos karmeliterna Anders Arborelius har sin hemvist. Han är inte den mest högljudde. Det skall inte förväxlas med att vara till lags. Han inleder sitt ”Sommar” med ”In the ghetto” och drar direkt paralleller till de villkor många yngre tvingas in mot.
Är han djärv? Njae. Dock orädd. Hans inställning till sexualitet är naturligtvis präglad av det uppdrag han har som representant för en kyrka som för tillfället står mitt i en konfliktzon i frågor som abort, skilsmässa och samkönade äktenskap.
Arborelius röst är inte gjord för radion, inte heller kan man beskylla honom för att vara en publikfriare. Men han är väl värd att lyssna på, argumentera mot. Det stora allvaret finns där hela tiden. Och när det samsas med Edvard Perssons bräkande sång är det svårt att inte känna respekt för denna udda man. Den första katolska biskopen i Sverige med svenskt ursprung, numera tillika den första svenska kardinalen.
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2017
Gå till toppen