Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Fint väder - då kan giftalgerna växa till

Fint väder ökar risken för att algblomningen skjuter fart. ArkivbildBild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Algblomningen har ännu inte tagit riktig fart nära den svenska Östersjökusten. Men prognoserna talar om sol och inte särskilt hårda vindar i helgen – och då finns risk för att de ansamlingar av cyanobakterier som blommar kan växa till ordentligt.
– Bakterierna finns i vattenmassan men de senaste dagarna har det varit lugnt eftersom vädret är som det är. Men blir det stilla och lite sol kan tillväxten komma igång igen, säger Annika Lindström, marinbiolog vid Informationscentralen för egentliga Östersjön.
SMHI:s satellitbilder visar stora ytansamlingar av cyanobakterier – varav vissa arter har potential att utveckla gift när de blommar – främst öster om Gotland och in mot finska kusten.
– Just nu är det mindre risk att de ska närma sig den svenska sidan eftersom det är en svag drift i ostlig riktning beroende på strömmar och vindar. Men tidigare har vi sett att det är mitt i Östersjön, från norr om Gotland och söderut som det funnits mycket ansamlingar under några dagar. Men vi har ännu inte fått några direkta rapporter om algblomning från kusterna, säger Annika Lindström.
Gå till toppen