Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmö saluhall öppnar lanthandel: ”Vill stärka saluhallskonceptet”

Olsson och Gerthels köksbutik lämnar Malmö saluhall. Istället startar saluhallsägarna lanthandel i lokalen – med närproducerade ostar, hantverksöl och hemkokt marmelad.

Bild: Hussein El-alawi
– Vi känner att vi vill stärka saluhallskonceptet och att känslan blir lite mer närlivsbutik. Det blir det klassiska innehållet i en lanthandel: smör, olja, vinäger, sylt, saft, inläggningar, mjöl – allt för att göra matkassen mer komplett, säger Martin Karyd på Malmö saluhall.
Lanthandeln slår upp portarna den 1 oktober och kommer ta plats längs väggen mot Neptunigatan – där just nu Tea Junkie och Olsson och Gerthel huserar. Nu står det klart att Olsson och Gerthel lämnar saluhallen och redan i augusti flyttar Tea Junkie in på deras yta.
Det gör att tre av de mindre ytorna längs Neptunigatan blir lediga – och där kommer den nya lanthandeln flytta in. Saluhallsägarna Martin och Nina Karyd kommer själva driva den nya lanthandeln.
– Vi har märkt att det är svårt med de här mindre ytorna, de är bara 12 kvadratmeter så det har varit svårt att få dem lönsamma. Men om vi gör det själva i egen regi och tar över tre ytor så kommer vi ner i pris, säger Martin Karyd.
Läs också Hyllade kaffebaren Koppi och förpackningsfria butiken Gram lämnar Malmö saluhall
Martin Karyd ser fram emot att både driva saluhallen och lanthandeln framöver. Lanthandeln kommer vara uppbyggd som en vanlig matbutik med självplock och varukorgar. Men målet är att inte konkurrera för mycket med de befintliga råvaruhandlarna i saluhallen.
– Vi kommer satsa en hel del på kolonialvaror. Nu flyttade ju Gram så vi kommer nog ta tillbaka en del av det utbudet de hade – alltifrån nötter till gryn och ris, säger han.
– Mejerier är jätteviktigt, och då från småskaliga leverantörer. Det kan nog bli en rätt rejäl mejerikyl. Sedan funderar vi på att göra marmelad, vi har ju ett produktionskök på saluhallen som inte används så mycket.
Såhär ser några av de flerbostadshus som byggs längs Citadellskajen ut.Bild: Kanozi Arkitekter
Ni har tidigare sagt att det varit svårare för råvaruhandlarna än restaurangerna att gå runt i saluhallen. Varför tror ni att det här kommer gå bättre?
– Vi tror såhär: vi ligger i ett område där det byggs mycket just nu och det har såklart drabbat saluhallen, med stora vägbyggen på Neptunigatan till exempel. Men snart kommer det flytta in folk i kvarteret, vilket kommer gynna oss.
– De råvaruhandlare som finns i saluhallen får fler och fler stamkunder. Många har sin inköpsrutin på Ica eller Willys och har sin slaktare i någon annan del av stan. Man kan byta lunchrestaurang över en natt – men så funkar det inte med livsmedel. Det måste få ta tid.
Hösten 2018 kommer de första hyresgästerna flytta in i det nya kvarteret Gäddan. Då tror Martin Karyd att lanthandelns läge ut mot Neptunigatan kommer gynna verksamheten.
– Det är ju lite av en baksida nu – men det kommer bli en framsida.
Gå till toppen