Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Nära 30 000 ställer upp i kyrkovalet

29|467 personer har anmält intresse för att ställa upp i kyrkovalet om två månader. ArkivbildBild: Johan Nilsson / TT
Närmare 30 000 personer ställer upp i kyrkovalet om två månader. Den äldsta är 101 år, de yngsta 18. Det visar de grupp- och kandidatlistor som nu är klara.
"Fantastiskt att se människors stora engagemang med omkring 680 nomineringsgrupper och 29 467 unika personer i valet", säger Anki Bondesson, kyrkovalledare i ett pressmeddelande från Svenska Kyrkan.
Kyrkovalet hålls den 17 september. Åldergränsen för att kunna bli vald är 18 år. I år har 71 18-åringar anmält sitt intresse. De flesta av dem finns i Lunds och Härnösands stift. För att få rösta måste man vara 16 år, medlem i Svenska Kyrkan och folkbokförd i Sverige. Omkring 5,2 miljoner personer har möjlighet att rösta i valen till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet.
"Vid varje val kommer personer till vallokalerna som vill rösta men som inte är medlemmar. Det är fortfarande möjligt att bli medlem i Svenska kyrkan och därmed vara med och påverka vad Svenska kyrkan är och gör", säger Anki Bondesson.
Gå till toppen