Lomma

Polisens varning till föräldrarna: "Det kan sluta väldigt olyckligt"

Ungdomar i Lomma kommun som vistas uppe på skolornas tak nattetid bekymrar både polis och skolpersonal. Förutom upprepade fall av skadegörelse finns en oro för att någon ska skada sig allvarligt. Nu uppmanas föräldrarna att prata med sina barn.

Pilängskolan i Lomma.Bild: Ingemar D Kristiansen
–Föräldrarna borde ta ett snack med sina barn om det här. Det kan kan sluta väldigt olyckligt, säger Håkan Persson, kommunpolis i Lomma.
Senast natten mellan lördag och söndag iakttogs mellan 10 och 15 ungdomar uppe på taket till Bjärehovskolan i Bjärred. När polis kom till platsen fann man att flera glaskupoler uppe på taket hade krossats. Man hittade även använda engångsgrillar som tyder på att ungdomarna har suttit uppe på taket och grillat.
Skolpersonalen är väl medvetna om problemet. Särskilt bekymrade är man över engångsgrillarna, som utgör en uppenbar brandfara.
"Nu måste vi ha hjälp av föräldrar i Bjärred, som pratar med sina ungdomar om faran av engångsgrillar på hustak", vädjar man på skolans Facebook–sida.
Bjärehovskolan är inte den enda skolan i Lomma kommun som har problem med ungdomar som vistas uppe på taken nattetid. Samma natt, mellan lördag och söndag, utsattes Pilängskolan i Lomma för skadegörelse och inbrott. Där har ungdomarna tagit sig in i ett av skolans grupprum genom att bryta upp en takkupol.
Enligt polisen finns tecken på att man har tagit sig ner på marken igen genom att klättra.
–Man har inte stulit något, utan brutit sig in på skolan för att hänga. Det är ju positivt att de tycker om skolan så mycket att de vill vara där även på sommarlovet, men det är olyckligt att man förstör. Och ramlar man ner finns det såklart en risk för att man skadar sig allvarligt, säger Håkan Persson.
Gå till toppen