Malmö

Sopåkarna jobbar idag – chef utreds efter bråk

Efter att en chef i Malmö tagit stryptag på ett skyddsombud på Reno Norden, hotade sopåkarna med att inte gå till jobbet. "Det var vårt krav att chefen inte skulle jobba överhuvudtaget", säger huvudskyddsombudet Kim Jensen.

Under måndagen fortsatte arbetet som vanligt för sopåkarna på Reno Norden i Malmö efter att de fått veta att chefen inte skulle arbeta under den pågående utredningen mot honom.
– Vi har fått information om att chefen är under utredningen och inte kommer att jobba så länge som den pågår, säger Kim Jensen, huvudskyddsombud på Reno Norden.
Läs mer:Bråk på Reno Norden i Malmö när sopåkare vägrar jobba övertid
Det var i fredags som han ska ha tagit stryptag på sopåkaren och skyddsombudet Zoltan Cikos. Sopåkarna i Malmö uttryckte kravet att chefen inte skulle vara kvar på arbetet på måndagen – annars skulle de inte gå till arbetet.
– Om chefen kommer tillbaka, tror jag inte att det är så många som är intresserade av att jobba, säger Kim Jensen.
Bakgrunden till bråket var att sopåkarna på Reno Norden tidigare i veckan hade bestämt sig för att jobba enligt Arbetsmiljöverkets rekommenderade arbetstider, ta ut sin lunch som man ska och inte arbeta övertid. Som ett resultat blev omkring 500 sopkärl inte tömda.
Hur är stämningen på jobbet?
– Den är dålig. Det är inte roligt att gå till jobbet när det är så här. Man vill ju att det ska fungera. Det är väldigt tryckt stämning och många är ledsna över det som har hänt, säger Kim Jensen.
Kommer ni att nå en lösning framöver?
– Det är svårt att säga. Mycket beror på hur de kommer att agera rörande chefens roll. Och hur de kommer att jobba med arbetsmiljön – att människor inte måste jobba över. Det är vårt krav, att de ska jobba som företag bör göra.
Sydsvenskan söker VD:n och ledningen på Reno Norden för en kommentar.
Gå till toppen