Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

”Alla bara pratar om de enkla jobben – vi gör dem tillgängliga”

Cecilia Brunnström och Nils Bacos är övertygade om att de enkla jobben finns nära hemmen och att de kan vara språngbrädor in i arbetslivet. Därför har de skapat en sajt som sköter den administrativa processen för privatpersoner som vill ge någon ett jobb.

Cecilia Brunnström och Nils Bacos har startat Anställ privat.
– Det pratas mycket om de enkla jobben, men det händer inget. I verkligheten är det mest praktik som gäller för dem som inte har tagit sig in på arbetsmarknaden. Det är lätt att fastna i. Ett arbete nära någons hem gör att man kan knyta kontakter, bygga ett nätverk och lära sig svenska om man inte kan det. Många saker som kan leda till arbete, säger Cecilia Brunnström.
Hon och hennes man Nils Bacos har ett litet förlag och skriver böcker om pensionsplanering. Men för en månad sedan släppte de också en sajt för privatpersoner som vill anställa någon, exempelvis för städning, trädgårdsarbete eller barnpassning. De har för egna pengar låtit programmerare bygga den digitala tjänsten Anställ privat.
– Detta är vårt bidrag till att försöka få hjulen i rullning. Det har kostat många timmar och flera hundra tusen. Får vi igen våra pengar är vi glada, men vi räknar inte med det, säger Cecilia Brunnström.
Det går trögt hittills. Förfrågningarna är många, intresset från kommuner oväntat stort. Men de privatpersoner som tar steget och blir arbetsgivare med hjälp av tjänsten ”Anställ privat” är fortfarande få.
Det började heller inte som en affärsidé, det började med egen erfarenhet av att anställa en asylsökande man. Paret skrev en handledning, först till sig själva och sen till grannar som ville använda sig av samma metod. Men grannarna orkade inte ta sig genom processen. Då skapade Cecilia Brunnström och Nils Bacos den digitala tjänsten som sköter administration och kontakter med myndigheter.
– Det som triggade oss var processen med den unge mannen. Han var oerhört utlämnad, men genom att vi ordnade hans papper så öppnades plötsligt dörrar hos andra personer. Det är en solskenshistoria som slutade med att han fick ett permanent jobb på hotell trots att han fortfarande är asylsökande, säger Nils Bacos.
Nu när det administrativa krånglet är löst har paret identifierat en ny flaskhals för sin mission att fler privatpersoner ska våga bli arbetsgivare, nämligen matchningen. Människor hör av sig till dem och undrar om de kan förmedla kontakt till personer som kan utföra arbetena.
– Vi har alla saker runt oss som inte blir gjorda. Och det finns många som är engagerade i att bygga broar i det tudelade samhället. Det blir dessutom mycket billigare att anställa själv jämfört med att anlita någon genom en firma. Men matchningen mellan privatpersoner som kan tänka sig att bli arbetsgivare och arbetstagare är svår. Alla är inte som vi som bara går fram till människor de inte känner. Och man får tydligen inte sätta upp lappar om jobb på boende för asylsökande. Det har vi provat, säger Nils Bacos.
Kan man ha nytta av er tjänst om man redan är företagare?
– Vi skulle gärna göra en sajt även för dem, men det är en finansiell fråga för oss. Vi har faktiskt skrivit om hur man gör på sajten, det är egentligen bara en extra blankett att skicka in, säger Cecilia Brunnström.
Gå till toppen