Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Flera vårdtagare anmäler stölder på äldreboende

Fyra boende på ett av Malmö Stads äldreboende har anmält att de har blivit bestulna på kontanter från värdeskåp på sina rum. Händelsen utreds nu av både boendet och polis.

Det rör sig om fyra kvinnor i åldern 80-95 år som anmält att de utsatts för stölderna – alla bor på samma äldreboende i centrala Malmö. Två kvinnor uppger att de blivit av med 1 000 kronor vardera – de övriga två har förlorade mindre summor.
– Det är något som tagit sig in i deras värdeskåp på rummen, för det behöver man nyckel eller tagg, säger Nils Norling Malmöpolisens presstalesperson.
Brottet har begåtts någon gång mellan den 1 och 17 juli, och polisen fick initialt signaler från boendet om att fler stölder skulle anmälas. Till Sydsvenskan säger boendets enhetschef Susann Svensson att händelsen utreds enligt Lex Sarah.
– Vi ska ju ta reda på om det är någonting i verksamheten som brustit och gjort att våra brukare drabbats av detta.
Trots att utredningen inte är färdig är Susann Svensson säker på att det inte rör sig om att personalen har brustit i nyckelhanteringen.
– Man har följt rutinerna.
Samtidigt finns inga spår av att någon ytterdörr till en lägenhet har brutits upp. Hur en eventuell inbrottstjuv ska ha tagit sig in, förklarar enhetschefen så här:
– Man måste ha tagg, nyckel eller bli insläppt.
Misstänker ni att någon med kopplingar till boendet är inblandade?
– Vi spekulerar inte i vem som ligger bakom utan överlåter det åt polisen, men det är helt korrekt att där finns inga inbrottsmärken på dörrarna.
Inledningsvis skrev vi att det rörde sig om ett privat äldreboende. Men boendet övergick i Malmö Stads regi hösten 2013.
Gå till toppen