Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Brandão Jönsson: Grundregeln är att vara impulsiv och byta fil hela tiden

Det blir allt svårare att vara svensk i utlandet. Inte bara det att man ständigt blir mobbad för hur svenskt rättsväsende skött Julian Assange-affären, utan även rent praktiskt. I år behövde min dotters pass förnyas och vi var tvungna att flyga från Rio till den svenska ambassaden i Brasília. Problemet var inte bara att flyget kostade 7 000 kronor för oss två. Det gällde också att hitta en tid när ambassadens personal var på plats, när jag inte jobbade och när min dotter kunde ta ledigt från skolan.
Passet kostade 1 375 kronor, men ambassadörens sekreterare bjöd min dotter på tårta.
Vad som blivit betydligt svårare är att Stefan Löfven överväger att dra in körkortet för oss utlandssvenskar. Det vill säga, när mitt körkort går ut nästa år riskerar det att inte förnyas. Alla timmar som jag betalade den argsinta gubben på Värnhems trafikskola kan vara förgäves. Jag måste ta ett nytt körkort i landet där jag bor. Efter femton år i Brasilien vet jag hur brasilianare kör. Frågan är bara hur jag ska lära mig det. Grundregeln är att vara impulsiv och byta fil i ett, men att köra över cyklister vägrar jag göra.
Jag sökte upp det brasilianska trafikverket som har en 14-våningsskrapa i centrum och är känt för att vara en av landets mest korrupta myndigheter. Jag tog hissen upp till avdelningen för utlänningar och undrade hur jag skulle göra för att ta ett brasilianskt körkort.
– Du kan konvertera ditt svenska körkort, sa damen bakom disken.
– Jag slipper alltså köra upp?
Damen nickade och gav mig en lista på ett tiotal dokument som jag var tvungen att skaffa och översätta. Det tog mig några veckor och kostade tusen kronor. Inga pengar under bordet behövdes. Det enda kruxet var att jag var tvungen att genomgå ett psyktest.
– Hur ska jag klara det, skämtade jag.
– Det är inte svårt, svarade damen och bokade en tid åt mig.
Psyktestet visade sig vara ett IQ-test som gick ut på att rita så många streck som möjligt på ett A4-blad under fem minuter. Sedan var det några geometriska övningar. En av testerna var att kryssa så många nummerskyltar som möjligt på en minut. Det skulle göras i nummerordning, men jag fuskade lite och psykologen blängde på mig. När alla testen var klara pekade han på mig.
– Du är kuggad, sa han.
Jag reste mig upp och ifrågasatte hans beslut.
– Om du inte genast sätter dig ned ska jag se till att du aldrig får ett körkort, sa han.
Jag satte mig som en lydig hund.
En månad senare fick jag en ny tid och klarade nummerskyltstestet utan att fuska. Det enda som återstod var en läkarundersökning och en syn- och hörselkontroll. Jag klarade även de testerna galant och är nu en stolt innehavare av ett brasilianskt körkort. Det gäller även i Sverige. Det bästa med mitt nya körkort är att det räknas som giltig legitimation i Brasilien. Jag behöver inte längre känna mig som en invandrare varje gång jag drar upp mitt permanenta uppehållstillstånd för att legitimera mig. Jag kan visa mitt brasilianska körkort, precis som alla andra brassar.
Tack för det Stefan Löfven!
Gå till toppen