Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Moa Berglöf: Mirzakhanis för tidiga död ledde till iranskt normbryteri.

Kan bilden på matematikern utan slöja leda till större frihet för kvinnor i Iran?

I helgen avled Maryam Mirzakhani av bröstcancer, bara 40 år gammal. Hon föddes i Iran, två år innan revolutionen, blev professor i matematik vid Stanforduniversitetet vid 31 år och som första kvinna vann hon matematikens Nobelpris, det mycket prestigefyllda Fields Medal. Jag ska inte ge mig på att försöka förstå den omvälvande forskning som Mirzakhani utförde, men den har kallats science fiction-matematik och handlar om komplexa beräkningar av geometriska strukturer, som krökta ytor.
Trots att Maryam Mirzakhani höll sig undan politiken hela sitt liv kan hon efter sin död ha påverkat den i allra högsta grad. I lördags twittrade Irans president Hassan Rouhani en bild på Mirzakhani i sin typiska kortklippta frisyr, utan slöja. Flera iranska tidningar följde snabbt hans exempel.
Mirzakhanis död lyfte också frågan om medborgarskap. Ett barn till en iransk manlig medborgare och en icke-iransk kvinna blir iransk medborgare. Så är det inte i det omvända fallet, vilket betyder att Maryam Mirzakhanis barn, som har en tjeckisk pappa, inte kan bli medborgare i Iran.
I slöjfrågan trumfade Mirzakhanis prominens normen. Det återstår att se vilken betydelse det får för den islamiska republik som i snart 40 år har haft strikt slöjtvång för kvinnor i offentligheten. Det återstår också att se om detta kan väcka liv i frågan kring de ojämställda medborgarskapslagarna.
Gå till toppen