Kultur

Malena Janson: På önskelistan: att vi ska kunna älska och leva jämlikt

Handbollsspelare, opinionsbildare

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges radio
Handbollsspelaren, instagrammaren och samhällsdebattören Linnéa Claeson skulle vilja berätta om matchminnen, medaljer, Sagan om ringen, vackra städer och kyssar. Men hon väljer i stället att ägna sitt sommarprat åt det hon kallar sin ”andra, mörkare verklighet, bortom regnbågar och glitter”.
Det blir nittio arga, roliga, skrämmande, peppiga och mycket välspenderade minuter till försvar för feministisk kamp, samtyckeslagstiftning och kvinnors och flickors rätt att hämnas sexuella kränkningar. Claeson citerar autentiska sms-konversationer med främmande män, beskriver hur hon ägnat sig åt ”härskarteknikbingo” för att uthärda en sexistisk handbollstränare och funderar kring när civilkuraget räcker till och när det sviker.
Hon talar för många: för alla elvaåriga tjejer som får penisbilder i mobiltelefonen, alla trettonåringar som hellre väntar på nästa tunnelbana än äntrar en fullsmockad vagn med dess tafsande händer, alla kvinnor som räds att röra sig i sin egen stad. Och hon talar också till många; inte minst till de män som vågar bryta machonormen. För det Linnéa Claeson allra helst vill – vid sidan om att fortsätta sin karriär som handbollsproffs i Danmark – är att vi ska kunna älska och leva med varandra som jämlikar. En högst rimlig önskan, om ni frågar mig.
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2017
Gå till toppen