Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Sus missade stroke hos nio månader gammal bebis trots mammans larm

När den lilla pojken kom in till barnakuten i Malmö var han slapp i höger sida av kroppen. Men ingen förstod vad som var fel. Först dagen därpå upptäckte barnneurolog i Lund att bebisen haft en stroke, propp i hjärnan.

Händelsen inträffade för två år sedan. Men det är först nu, sedan barnets mamma anmält barnakuten till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg), som sjukhuset gör en egen Lex Maria-anmälan.
Mamman beskriver hur hon från det första larmsamtalet till 112 sagt att det kan vara stroke. Men ingen tar farhågorna på allvar, larmcentralen ber henne avvakta och hon får tjata för att komma in på barnakuten.
”Symtomen förvärras per timme.” ”Han kunde från början greppa lätta saker. Sedan inte ens lyfta armen.” skriver hon.
Mamman vill att en neurolog ska undersöka bebisen men får till svar att de inte jobbar söndag kväll.
Bebisen undersöktes först på barnakuten i Malmö, och skickades dagen därpå till Sus i Lund.Bild: Johan Nilsson / TT
Stroke ska behandlas så snabbt som möjligt. Nu dröjde det tjugo timmar innan pojken magnetröntgades, fick rätt diagnos och propplösande medicinering. Då gick symptomen tillbaka - men fördröjningen innebar risk för allvarlig vårdskada.
Händelsen inträffade en helg i mars 2015. Först nu, i juli 2017, har Skånes universitetssjukhus gjort en Lex Maria-anmälan.
Enligt mamman så har pojken, nu tre år gammal, fortfarande en liten motorisk påverkan och behöver sjukgymnastik. ”Men han kunde likväl ha dött eller varit halvsidesförlamad resten av livet” , skriver hon.
Jacek Toporski, verksamhetschef för barnmedicin, kan inte svara på varför sjukhuset inte Lex Maria-anmälde händelsen direkt. Han var inte ansvarig chef vid den tidpunkten.
– Jag fick anmälan på mitt skrivbord i mars, och tyckte att den behövde utredas. Men det genomfördes flera förändringar inom verksamheten redan då, säger han.
Enligt Toporski är det mycket ovanligt att i övrigt friska bebisar drabbas av stroke, hjärnpropp eller hjärnblödning. När pojken kom in till barnakuten i Malmö undersöktes han med datortomografi, som inte visade något. I mars 2015 fanns dock inga klara vårdriktlinjer för stroke hos barn, och inte tillgång till barnneurolog under jourtid.
Pojken lades in över natten och skickades på måndagen till Sus i Lund, där barnneurologen efter magnetröntgen (MR) upptäckte att det rörde sig om en propp i hjärnan.
– Det är ett stort hinder att vi inte kan göra vissa röntgenundersökningar dygnet runt. Men i vissa sammanhang kan exempelvis MR vara akut, säger Jacek Toporski.
Kort efter händelsen tog Sus fram nya rutiner inom barnsjukvården gällande stroke. Numera finns en barnneurolog tillgänglig som bakjour, och all personal har fått utbildning om nya nationella riktlinjer för behandling.
Gå till toppen