Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Unikt forskarskepp lägger ut från Malmö – leds av tonårig besättning

Ett skepp kommer lastat – med forskare. På onsdagsmorgonen hissar det tyska skeppet Thor Heyerdahl sina segel nere i Dockan för att föra samman forskare inom en rad områden.

Nick Schürmann, seglare, och Daniela Karst, juridikstudent, på segelfartyget Thor Heyerdahl.Bild: Moa Dahlin
Ett femtio meter långt segelfartyg ligger just nu förtöjt vid Dockan i Västra hamnen. Ombord finns en ovanligt ung besättning – och forskare från flera länder. Under den kommande veckan ska de tillsammans ta sig upp över Östersjön till Riga.
– Jag kan segla, men inte ett så stort skepp. Jag är uppvuxen nära vatten, men det här är annorlunda, säger Sylvain Richoz, som forskar i geologi vid Lunds universitet.
Tillsammans med trettio andra forskarna ska han i skift segla skeppet och laga maten – och förhoppningen är att slitet och samarbetet ombord ska utvidgas till deltagarnas forskning.
Sylvain Richoz, forskare i geologi vid Lunds universitet, är en av deltagarna i projektet, som kallas Science Sets Sail och som angör olika hamnar runt Östersjön.Bild: Moa Dahlin
– Målet är att stärka kompetensen och skapa nya vetenskapliga projekt runt Östersjön. Det är en idé om att göra något speciellt, säger Sylvain Richoz.
Under seglatsen får forskarna viss hjälp ombord – av en erfaren, men ung besättning. Femton seglare mellan 18 och 30 år organiserar arbetet. Vanligtvis leder de utbildningsresor för skolbarn.
– Vuxna har mer tålamod och gör som man säger åt dem. Men det är lite svårt också eftersom vi är 20 år yngre än forskarna, och inte får respekt lika naturligt som av barn. Men vi har haft kul hittills, säger Teresa von Der Horst, som är 18 år och just gått ut gymnasiet.
Bild: Moa Dahlin
Malmö är första hamn för påstigning av gästforskare, och väl framme i Riga byts besättningen ut mot experter inom andra områden. Sammanlagt kommer forskare från nio skilda områden att mönstra på.
Skeppet är knutet till Friedrich-Alexander Universität i Tyskland, och de tyska forskarna har redan rest några dagar därifrån. En av dem är Stefan Söhl, som forskar om elektronik vid universitetet i Kiel.
– Vi har väldigt intressanta konversationer och det finns mycket idéer. Sedan om de används till nya projekt, det får vi se, säger han.
Jasper Schnack och Stefan Söhl forskar båda vid University of applied sciences i Kiel i Tyskland.Bild: Moa Dahlin
Förutom Tyskland och Sverige kommer forskarna från bland annat Storbritannien, Polen, Finland, Estland och Italien – och arbetar inom så skilda områden som geologi, medicin, informatik, juridik och mänskliga rättigheter.
Thor Heyerdahl kommer, förutom Malmö, att lägga till i Riga, Helsingfors och slutligen Tallin.
Gå till toppen