Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äldre kvinna började brinna efter operation på Sus i Malmö

Den snart hundraåriga kvinnan opererades på Skånes Universitetssjukhus. När kirurgen tittade bort började hennes förband att brinna. Kvinnan fick en lindrig brännskada. ”Kommunikationsmiss”, förklarar Sus sårbranden i en Lex Maria-anmälan.

Skånes Universitetssjukhus i Malmö har anmält sårbranden till Ivo.Bild: Johan Nilsson / TT
I slutet av maj i år var kvinnan, som fyller 97 år i år, inlagd på Skånes Universitetssjukhus i Malmö.
Hon genomgick en kirurgisk behandling. När läkaren förklarade att operationen var klar, började operationssköterskan lägga på barriär över såret.
Det sköterskan lade på var en hudskyddsfilm, som stryks på flytande och sedan ska torka.
I patientinformation till barriärfilmen står det: ”Hålls åtskild från gnistor, flammor och andra antändningskällor pga brandfarlig”.
Läkaren som hade genomfört det kirurgiska ingreppet på den äldre kvinnan var samtidigt bakjour – och fick ett annat uppdrag när hudskyddsfilmen lades på.
När läkaren återvände till kvinnan, såg han en blödning vid operationssåret.
Läkaren tog snabbt beslutet att stoppa blödningen med diatermi, alltså stark upphettning av huden med högfrekvent elektricitet.
Då tar den brandfarliga hudskyddsfilmen, som lades på när läkaren var upptagen som bakjour, fyr. Det börjar brinna runt operationssåret på kvinnan.
Operationssjuksköterskan släcker omedelbart, men nu har Sus Lex Maria-anmält händelsen.
Patienten uppges bara ha fått en lindrig brännskada. Men i Lex Maria-anmälan skriver sjukhusets chefsläkare att det fanns risk för allvarlig vårdskada.
”Orsaken till händelsen bedöms vara kommunikationsmiss mellan operatören och operationssjuksköterskan på grund av att operatören blev störd mot slutet av operationen”, står det i sjukhusets anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
En ny rutin har införts på Sus. Numera läggs den brandfarliga, flytande hudskyddsfilmen inte på innan elkontakt till diatermiutrustning, som i det här fallet tände elden, har dragits ut.
Gå till toppen