Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

O J friges ur fängelset

Det före detta proffset i amerikansk fotboll O J Simpson friges efter att ha avtjänat nio år av ett långt fängelsestraff. En mycket lättad O J tog emot beskedet av en frigivningskommitté i Nevada efter att ha förklarat hur mycket han ångrar det som hänt.

O|J Simpson inför frigivningspanelen i Carson City i Nevada.Bild: Jason Bean/The Reno Gazette-Journal via AP
Den 70-årige O J friges villkorligt från fängelse, hela fängelsetiden skulle annars ha löpt till september 2022. Nu blir han en fri man den 1 oktober i höst. När beskedet kom från frigivningskommitténs ordförande tog han sig åt huvudet, log, sade "tack!".
Simpson var uppenbart mycket lättad och glad när han lämnade rummet efter beskedet.
– Jag önskar att det här aldrig hade hänt. Jag ber om ursäkt till dem och jag önskar att jag hade kunnat ta ett bättre beslut då, vid den tidpunkten, sade han till ordföranden när han frågades ut inför frigivningskommittén i Carson City, Nevada.
O J Simpson, som frikändes från morden på ex-hustrun och hennes vän i en mycket uppmärksammad rättegång, avtjänar sedan 2008 ett fängelsestraff för bland annat väpnat rån.
Han dömdes för ett överfall på ett hotell i Las Vegas mot två män som sålde sportsouvenirer, minnessaker som tillhört O J, berättade han för ordföranden i frigivningskommittén. Ytterligare fem personer var inblandade i överfallet, två av dem var beväpnade.
"The Juice" – som Simpson kallades under sina glansdagar som fotbollsstjärna – hävdar att han bara tog tillbaka saker som stulits från honom i form av minnessaker från sportkarriären.
Han talade också om att han förlorat mycket tid med sina barn, och sade att han lärt sig mycket under tiden i fängelset, bland annat genom en kurs i "alternativ till våld".
– Den borde vara obligatorisk för alla här (på fängelset), sade han.
Simpson avtjänar sitt straff på anstalten Lovelock i Nevada.
Trots att Simpson inte varit i rampljuset sedan han fängslades lever fascinationen för honom som person kvar. Tidigare i år belönades en åtta timmar lång dokumentär om den före detta fotbollsstjärnan med en Oscar för bästa dokumentär.
Fakta

Bakgrund: O J Simpson följdes av en hel värld

O J Simpson är den amerikanske före detta skådespelaren och fotbollsstjärnan som i en mycket uppmärksammad rättegång 1995 frikändes efter att ha åtalats för att ha knivmördat sin före detta hustru Nicole Brown Simpson och hennes vän Ron Goldman. I ett civilmål senare dömdes han dock att betala skadestånd till offrens anhöriga.

Rättegången tv-sändes och följdes av miljontals tittare världen över. Simpson kunde också följas av tv-tittarna när han efter en biljakt genom Los Angeles till slut greps av polis.

1979 avslutade han sin proffskarriär inom amerikansk fotboll och blev sedan skådespelare med roller i filmer som bland annat Den nakna pistolen.

Gå till toppen