Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Assyrierna riskerar att fördrivas från sina ursprungsområden och ett helt folk kan snart komma att endast finnas i historieböcker och i historieundervisning.”

Kristna minoriteter i Mellanöstern har drabbats hårt av oroligheterna i regionen. Inte minst riskerar assyrierna att fördrivas i Irak, Syrien och Turkiet. Då kan ett helt folk ha förpassats till historieböckerna. Det skriver Nemrod Barkarmo, Assyriska ungdomsförbundet.

Demonstration till stöd för kristna minoriteter i Mellanöstern 2016.Bild: ROGER VIKSTRÖM / TT
Under den senaste tiden har konfiskeringen av assyrisk mark i Turkiet uppmärksammats. Recep Tayyip Erdogans Turkiet har konfiskerat assyrisk mark och dess tillhörande syrisk-ortodoxa kyrkor och kloster. Även på andra platser runt om i Mellanöstern har konfiskering av assyrisk mark utförts under tiotals år.
Ett femtiotal syrisk-ortodoxa kyrkor, kloster och begravningsplatser, tillhörandes assyrier i sydöstra Turkiet, har genom byråkratiskt fiffel konfiskerats av det turkiska finansdepartementet och ska överföras till myndigheten för religionsfrågor. Konfiskeringen har möjliggjorts genom att staden Mardin uppgraderats till storstadskommun. Olika medier så som SvD och SVT har uppmärksammat konfiskeringen men det krävs även att frågan lyfts politiskt och på många andra håll i världen.
Det Turkiet och Erdogan just nu utför genom sina handlingar är ett slutgiltigt slag för att fördriva de sista assyrierna från deras ursprungsland. Assyrierna och andra kristna minoriteter utgjorde cirka 20 procent av Turkiets befolkning innan första världskriget, idag utgör de endast en promille. De få assyrier som lever kvar i Turkiet känner sig hotade av landets konfiskering av det lilla de nu har kvar. Det är dock inte enbart i Turkiet som assyrierna riskerar att drivas från sitt hemland genom konfiskering av mark och ständigt förtryck.
I Duhok i norra Irak har 56 assyriska byar helt eller delvis tagits över och konfiskerats av kurder. Markkonfiskeringen av de kurdiska klanledarna sker i skuggan av kriget mot IS då majoriteten av assyrierna har lämnat sina ursprungsområden. SVT:s Korrespondenterna har uppmärksammat konfiskeringen bland annat genom en dokumentär på 30 minuter och artiklar som finns att se och läsas på svt.se och svtplay.se.
Assyrierna riskerar att fördrivas från sina ursprungsområden och ett helt folk kan snart komma att endast finnas i historieböckerna och i historieundervisningen. I Syrien och Irak fördrivs de av IS och kurdiska militära styrkor. I Turkiet av Erdogan och med hjälp av administrativt fiffel.
Jag vill uppmana fler att ta ställning mot dessa orättvisor likt det sätt som tidigare skribenter och medier i Sverige gjort. Dessutom anser jag att det är av stor vikt att omvärlden reagerar mot den orätt som allt för ofta drabbar kristna minoriteter i Mellanöstern. Det är inte enbart i Turkiet som assyrisk mark konfiskeras. Det är därför viktigt att stå upp mot förtrycket, när och av vem den än utförs.
Nemrod Barkarmo
Gå till toppen