Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bonden och den svarta jorden

Jens Assurs filmatisering av "Korparna" har just blivit uttagen till filmfestivalen i San Sebastian. Han ringer upp från en molnig skärgårdsö, lyrisk över Reine Brynolfssons skådespelarinsats.

Jens Assur.Bild: Henrik Montgomery/TT
– Det är hans absolut främsta roll. Han är enastående, helt fantastisk, med en närvaro och intensitet som är djupt berörande, säger Jens Assur.
Reine Brynolfsson spelar Agne, en hårt arbetande lantbrukare i 70-talets Sverige. Inför rollen ägnade han flera år åt hård fysisk träning.
– För att få den kropp, den motorik och det muskelminne som ett arbete som bonde skulle kräva.
Bondgården är central i filmen. Det tog tid att hitta den. Jens Assur åkte landet runt och letade. Av en slump passerade han Bjärehalvön. Där låg den, en funktionell men inte vacker gård, en arbetsplats.
– Det var självklart att det var där vi skulle spela in filmen.
"Korparna" är Jens Assurs första långfilm, efter nästan tre decennier som fotograf på uppdrag över hela världen och fyra prisade kortfilmer. Han älskade Tomas Bannerheds roman.
– Dels språket: den är skriven på ett språk som presenterar en värld som är filmisk. Dels frågeställningen: vad och hur formas en människa? Hur långt kan en människa gå för att rättfärdiga sitt eget liv? Hur långt kan man gå för att påverka en annan människas val – så att den människan ska rättfärdiga de val man själv en gång i tiden gjorde?
Han pratar om bönders oerhörda slit och betungande ansvar, och om den förväntan som ofta hänger över bönders barn – att de en dag ska ta över gården.
– Det finns inte en bonde i Skåne eller någonstans i landet som inte känt det kravet, som inte undrat: vilken väg ska jag gå?
– Det gäller även i samhället i stort – hur vi påverkar våra barn. De val vi gör, är de fria val?
Romanen "Korparna" fick strålande recensioner och ett Augustpris. Det var ångestframkallande att förvandla en så omtyckt bok till film.
– Publiken som älskar boken har ju sett sin film framför sig.
– Men filmen måste stå på helt egna ben, och historien måste bli min.
I Jens Assurs "Korparna" tar fåglarna mindre plats än i boken, medan bonden Agne breder ut sig.
– Han är rakt urstigen ur boken, men har fått en annan kropp och ett annat inre.
– Det är Agne och jorden, den svarta jorden. Stenen, som i århundraden knäckt ryggarna på bönderna, säger Jens Assur.
Filmen får svensk biopremiär den 14 oktober.
Gå till toppen