Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Alla beslöjade och niqabister måste få chansen att bevisa sin kompetens

Två kvinnor i hijab, en huvudplagg som täcker håret och halsen. Niqab täcker även ansiktet.Bild: Johansen, Carina
De flesta av oss läste om det. EU-domen som tillåter arbetsgivare att förbjuda slöja på arbetsplats, något som kan ha satt oro i många slöjbärande tjejer och kvinnor. Det känns som att man ständigt hackar på beslöjade kvinnor. Vi är förtryckta, vi har ingen egen röst, våra män kontrollerar oss. Därefter tillåter maktmissbrukarna, förtryckarna och frihetsberövarna lagar som ger över kontrollen till arbetsgivaren över våra kroppar.
Kudos till er för fortsatt exkludering av den muslimska kvinnan från det offentliga rummet.
Det började med skolan, sedan den offentliga sektorn och nu arbetsplatsen. Sakta men säkert exkluderas den muslimska kvinnan från resten av samhället. Samma samhälle som stoltserar över sin religionsfrihet och rätten över sin egna kropp.
Inte nog med detta, nu stödjer även Europadomstolen förbud mot niqab på allmänna platser, såsom i Belgien. Detta innebär att kvinnorna som väljer att bära niqab inte längre är välkomna att vistas i samhället. Stanna hemma eller klä dig som vi, säger de åt dig. Från normbrytande till att olagligförklara identiteter.
Denna ständiga häxjakt på muslimer kommer smygandes runt hörnet, och när man säger att detta är en attack mot islam svarar de med att de också förbjuder andra religiösa symboler. Trots det uppmärksammas slöjan och niqaben mest. Ändå vill de argumentera för att detta inte är något som riktar sig mot muslimerna, utan bara en ”generell regel mot alla religiösa symboler.”
Vad vi nu bevittnar är en restriktion för den muslimska kvinnan både inom den offentliga och den privata sektorn. Diskriminering legaliseras, internaliseras och vi har ett val att antingen anpassa oss efter normerna som tvingas på oss, eller att exkluderas från samhället.
Detta är den europeiska traditionen, attacken mot hijaben i Afrika, frossandet att slita av henne kläderna, omyndigförklarandet beroende på hur mycket hon täcker sig eller ej.
Det är dags för oss att inse att EU ibland kommer stödja oss för att sedan förklara vår identitet som olaglig.
Så länge vi hijabister förlitar oss på att få vår rätt från EU och dess medlemmar kommer vi ständigt att vara utsatta.
Lösningen är inte att sitta i våra soffor och hoppas på att EU ändrar sig eller att kämpa på diverse sätt för lagändringar som förbjuder diskriminering, för historien har bevisat att dessa endast är tillfälliga.
Lösningen ligger hos oss. Vi är utbildade. Vi är kompetenta. Vi har en röst. Ingenting hindrar oss från att öppna våra egna företag, våra egna kliniker, våra egna skolor, allt möjligt.
Vi måste ge alla beslöjade och niqabister en likvärdig chans att bevisa sin kompetens, att få arbeta likt alla andra.
Om det någonsin varit ett perfekt tillfälle för en stor förändring för oss beslöjade kvinnor, så är det nu. Malcolm X sa: Nobody can give you freedom. Nobody can give you justice or equality or anything. If you’re a man, you take it!
Och nu säger jag: If you’re a woman, you take it!

Samara El-Maadidi

Samara El-Maadidi är 23 år gammal, läser till historiker och är bosatt i Malmö. Fritiden spenderar hon mycket åt att virka allt från bebiskläder till korgar.
Gå till toppen