Himma

Sticka handduk, tvättlapp eller disktrasa

Minns du dina räta och aviga maskor kan du göra en av säsongens trendigaste inredningsdetaljer själv.

Föredrar du virknål framför stickor är disktrasor ett utmärkt projekt att använda restgarner till. Bomull och hampa fungerar bäst.Bild: Shutterstock
Regniga semesterdagar kräver handarbete. Gör en stickad handduk, tvättlapp eller disktrasa. Inte minst disktrasan är i ropet, då den hemgjorda, tvättbara trasan är ett hållbarare alternativ än den vanliga slit och släng-trasan. Även om även den faktiskt går att tvätta, både i tvätt- och diskmaskin.
Den stickade disktrasan har inte samma magiska uppsugande egenskaper som wettex-duken, men den gör rent på samma sätt. Vill du putsa upp diskbänken torkar du bara av den med en ren kökshandduk när du gjort rent.
En stickad handduk blir en fin gästhandduk, och behöver då inte heller vara så stor – och går därmed snabbt att göra och torkar sedan snabbt när den används. Strukturen behöver vara både fast, så att formen hålls, och luftig, så att den inte tar för lång tid att torka.
Mosstickning är en passande teknik som är lätt att göra: en rät maska, en avig, förskjutna ett steg per varv. Passande material är bomull och hampa som har bra uppsugande förmåga. En snabb sökning på nätet ger en rad olika stickmönster om man vill ha något att följa.
Har du inte tid, lust eller förmåga att sticka, men ändå vill ha ett hållbarare alternativ, går det naturligtvis också att köpa färdigt.
Mosstickad tvättlapp, disktrasa och handduk. Du stickar enkelt sommarens trendiga detaljer själv. Eller köp färdigt. De här kommer från danska Ib Laursen.
Gå till toppen