Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Afghanska poliser dödade i USA-anfall

Flera poliser har dödats i ett amerikanskt flyganfall i Helmandprovinsen i södra Afghanistan. Flera liknande händelser har inträffat de senaste åren.

Amerikanska soldater på marsch vid en militärbas i Gereshk i Helmandprovinsen i södra Afghanistan. Arkivbild.Bild: Brennan Linsley/AP/TT
Attacken ska ha ägt rum på fredagseftermiddagen, lokal tid, i samband med att afghanska säkerhetsstyrkor höll på att driva ut talibaner från en by i distriktet Gereshk, som till stora delar kontrolleras av rebellrörelsen.
16 poliser dödades och två skadades i flyganfallet, enligt en talesperson för polisen i Helmand. Inrikesdepartementets talesperson uppger dock ett lägre antal, tolv döda.
Två av poliserna uppges ha varit befälhavare.
Händelsen bekräftas i ett uttalande från den USA-ledda Natoinsatsen i Afghanistan.
"Vi uttrycker vår djupaste medkänsla till familjerna som drabbats av denna olyckliga händelse", heter det i uttalandet, enligt vilket en utredning av hur olyckan kunde ske kommer att inledas.
USA är det enda land i den internationella koalitionen som genomför bombanfall i Afghanistan, och har gjort sig skyldigt till flera liknande händelser.
I februari dödades minst 18 civila, de flesta kvinnor och barn, vid en flygattack i Sangin och några månader tidigare, i november i fjol, dödades 32 i provinsen Kunduz.
I oktober 2015 dödades 42 människor då ett sjukhus som drevs av Läkare utan gränser träffades av en amerikansk flygattack.
Fakta

Rekordmånga civila dödsfall

De civila dödsoffren, och särskilt antalet dödade kvinnor och barn, i Afghanistan fortsätter att stiga enligt FN:s senaste siffror.

Under det första halvåret av 2017 ökade antalet dödade barn, 436, med 9 procent jämfört med samma period under förra året.

Antalet dödade kvinnor, 174, steg med 23 procent.

Bombdåd utförda av talibanerna stod för 40 procent av de civila dödsfallen. Men amerikanska och afghanska flyganfall bidrog också till ökningen av civila offer.

Totalt har 1 662 civila dödats under årets första sex månadern, jämfört med 1 637 under samma period förra året.

Källa: The Guardian, Unama

Gå till toppen