Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barn lär sig att programmera på konferens i Lund

Programmering är den nya hemkunskapen. Det anser Lundaföretaget Tretton37 som på lördagen arrangerade en utvecklarkonferens för barn.

Nitton barn deltog på en utvecklarkonferens som Tretton37 anordnade i sina lokaler i centrala Lund.Bild: Patrik Renmark
– Numera är datorer och läsplattor en så stor del av hushållen att det är något alla kommer att behöva hantera någon gång, säger Martin Mazur, som hoppas att programmering så småningom kommer att ingå i skolundervisningen.
Han är kunskapsansvarig och en av grundarna av IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund som i helgen anordnar utvecklarkonferensen "Kidspeak" för barn i åldrarna 7-17.
– Vi vill att kunskap ska vara tillgänglig för alla oavsett bakgrund. Kan man lära unga att programmera kommer de att kunna lösa lätta vardagliga saker utan att behöva anlita en proffsutvecklare.
Under en halvdag får barn från hela Skåne lära sig grunderna i programmering genom att göra spel och filmer samt koda en enkel hårdvara.
"Det handlar mycket om "trial and error", de får testa sig fram", säger Marcela Vásquez som tagit med sig barnen Leo, Vida och Victor.Bild: Patrik Renmark
En som tilltalades av upplägget var Marcela Vásquez. Hon är själv civilingenjör och såg konferensen som något som kunde passa hennes tre barn, Vida, Victor och Leo Vásquez.
– Programmering är ett jätteviktigt verktyg. Det handlar om att utveckla logiskt tänkande och projektplanering. Det är bra livserfarenhet oavsett om man vill syssla med sådant här eller inte, säger hon.
Nioårige sonen Leo Vásquez har redan en del erfarenhet av att koda.
– Jag har gjort det i skolan. Det är roligt att göra en egen historia, det är inte så svårt, säger han och visar på skärmen där kattliknande figurer är ute efter en eftertraktad donut.
Deltagarna lär sig att programmera en specialtillverkad hårdvara, som den som syns uppe till vänster i bilden.Bild: Patrik Renmark
Att ha förkunskaper är däremot inget krav för att få delta. Några av deltagarna testade på programmering för första gången medan andra, som Torsten Hillergren från Ljunghusen, hade vanan inne.
– Jag har gått andra kurer. Det är roligt att programmera spel, säger han och visar hur en kodning av ett spel kan gå till genom att ställa in olika variabler som rörelse, utseende och ljud.
Tioåriga Hanna Löfgren från Malmö har tidigare gått en tvåveckorskurs i programmering och är redo för fler utmaningar.
– Jag skulle vilja lära mig Python, då skriver man in koderna istället för dra in dem färdiga, säger hon.
"Det går ofta snabbt att lära sig", säger handledaren Emy Spjuth. Här hjälper hon Torsten Hillergren och Hanna Löfgren.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen