Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokala Palestinaföreningar protesterade mot konflikten vid al-Aqsamoskén

”Länge leve Palestina”, ropade hundratals människor på Gustav Adolfs torg i Malmö efter att sex människor dödats i de senaste dagarnas oroligheter i Jerusalem.

Ammar Daoud håller tal på Gustav Adolfs torg i Malmö. I bakgrunden skymtar en skylt med texten ”Israel = Isis”, som kort därefter togs ner på uppmaning av andra demonstranter.Bild: Patrik Renmark
Under fredagen dödades tre palestinier i våldsamheter som bröt ut på Västbanken sedan Israel infört kritiserade säkerhetsregler på Tempelberget och vid al-Aqsamoskén i Jerusalem. Några timmar senare knivhöggs tre israeler till döds i en judisk bosättning på Västbanken när en palestinier gick till angrepp. Hundratals palestinier har skadats i konfrontationerna med israelisk polis.
Lokala palestinska föreningar beslutade sig idag för att anordna en demonstration på Gustav Adolfs torg till stöd för Palestina.
– Vi vill visa vår avsky mot Israels aggressioner och mot deras olagliga ockupation av Palestina, säger Ammar Daoud, som är en av arrangörerna bakom demonstrationen.
När han går fram till mikrofonen ropar han slagord på både svenska och arabiska: ”Länge leve Palestina, krossa sionismen!”. En av åhörarna håller upp ett plakat där det står ”Israel = Isis”, men kort därefter tas skylten ned på uppmaning av andra demonstranter.
Ett par hundra personer samlades på Gustav Adolfs torg.Bild: Patrik Renmark
Under de senaste dagarna har bilder och filmer spridits på sociala medier från en demonstration i Helsingborg där deltagarna skrek antisemistiska slagord och små barn iklädda militärkläder deltog.
Ammar Daoud tar avstånd från de antisemitiska slagord som ibland har blossat upp vid pro-palestinska demonstrationer.
– Det är två skilda världar. Man måste få föra fram kritik mot Israel, men utan att koppla in det (antisemitism, red anm). Samtidigt kan jag inte ansvar för vad alla säger på en demonstration. Jag kan ta avstånd, men inte ansvar.
Gå till toppen